Flest vill se Andersson som statsminister

Foto: Nyheter Idag / Frankie Fouganthin (CC BY-SA 4.0)
  • Tisdag 28 dec 2021 2021-12-28
E-post

SVERIGE Om valet står mellan Magdalena Andersson (S) och Ulf Kristersson (M) vill flest se den förstnämnda som statsminister efter valet 2022. Det visar en mätning som Kantar Sifo har gjort på uppdrag av TV4.

Kantar Sifo frågade 1 318 personer vem de vill se som statsminister efter nästa års val – Magdalena Andersson eller Ulf Kristersson.

47 procent valde S-kandidaten, medan 34 procent föredrog M-ledaren. 19 procent svarade ”vet ej” och hade kanske valt en annan kandidat om det fanns fler alternativ.

– Vi har gjort liknande undersökningar, men då kunde man välja flera statsministerkandidater, och då var det väldigt jämnt mellan Stefan Löfven och Ulf Kristersson – bara någon procentenhets skillnad, säger Kantar Sifos vd Toivo Sjörén till TV4.

– Jämför vi kan vi se att skillnaderna har blivit större mellan Socialdemokraternas statsministerkandidat och Ulf Kristersson än det var tidigare.

TV4: Kan man tala om Magdalena-effekten då?

– Ja, det kan man nog göra faktiskt. Det har varit en väldigt positiv effekt. Om den varar fram till valet, det vet vi ju inte.

Läs även: V tappar stort i Sentio – men rödgröna når majoritet när S ökar

Läs även: Näringslivet: Kampen mot brottsligheten den viktigaste frågan

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag