Näringslivet: Kampen mot brottsligheten den viktigaste frågan

Bild: Nyheter Idag / Pixabay
  • Söndag 26 dec 2021 2021-12-26
E-post

SVERIGE Kampen mot brottsligheten är den mest akuta frågan för regeringen att tag i, tycker landets företagsledare. Detta enligt en enkätundersökning från Dagens Industri där frågan utnämns till den viktigaste fram till nästa val.

Totalt har 2019 företagsledare deltagit undersökningen som utfördes av Ipsos mellan den 9-16 december 2021.

Frågan som företagsledarna fick svara på löd: ”Vilka frågor vill du främst se den nya regeringen prioritera fram till riksdagsvalet 2022?”

På frågan – där fler än ett alternativ kunde väljas – kryssar 80 procent i ”Brottslighet/lag- och ordning” som åtminstone ett av  de viktigaste områdena. Därefter kommer ”Integrationen” på 56 procent och ”Företagande och entreprenörskap” på 53 procent. Av de givna svarsalternativen landar ”Miljön och klimatet” sist på 38 procent medan 12 procent kryssar i ”Annat”.

För Svensk Näringslivs vd Jan-Olof Jacke är det inte märkligt att brottsligheten är en viktig fråga för företagare. Detta eftersom brott som stölder, hot, skadegörelse och bedrägerier har en direkt påverkan på deras affärsverksamhet. Han ser det också som naturligt att integrationen anses vara den näst viktigaste frågan.

– Det är uppenbart att man ser en tydlig koppling mellan integration och problemen med brottsligheten, säger han i en kommentar till DI.

Enligt Jacke är resultatet ”en tydlig signal” om att regeringen måste få bukt med brottsligheten och integrationen.

Läs även: Syrisk företagare flyttar från Sverige: ”Ingen säkerhet här”

Läs även: Svenskt Näringsliv: LO bör sänka lönekrav för att främja integrationen

DI:s barometerundersökning (Ipsos)

Vilka frågor vill du främst se den nya regeringen prioritera fram till riksdagsvalet 2022?

Brottslighet/lag- och ordning 80 %

Integrationen 56 %

Företagande och entreprenörskap 53 %

Jobb och sysselsättning 44 %

Sveriges ekonomi 43 %

Miljön och klimatet 38 %

Annat 12 %

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag