Flipflop från Löfven om asylinvandringen: 2015 fanns ”ingen gräns” – 2020 gäller ”rejält många färre”

Foto: Nyheter Idag
  • Lördag 18 jan 2020 2020-01-18
E-post

STOCKHOLM Enligt statsminister Stefan Löfven (S) fanns det våren 2015 ingen gräns för hur många flyktingar Sverige kunde ta emot. Någon månad senare yttrade han på hjärtat av Södermalm inför jublande åskådare: ”Mitt Europa bygger inte murar”. Nu är det annat ljud från statsministern. – Vi ska visa att antalet asylsökande blir färre – rejält många färre för att vi ska klara integrationen, säger Löfven i en intervju med Dagens Nyheters Hans Olsson.

Det svänger rejält om Stefan Löfvens uppfattning i migrationsfrågan.

I höstas vägrade Löfven tillstå någon koppling mellan invandringen och det grova gängvåldet när han medverkade i SVT Agenda.

– Om du sätter dit människor som är födda i Sverige under samma förutsättningar så får du samma resultat, sade han.

Lyssna på Nyheter Idag-podden: Från muddringar till knivrån – dags att anpassa straffen till det nya Sverige

I den nya intervjun med Dagens Nyheter har Löfven ändrat sig och pratar om att minska asylinvandringen för att klara integrationen. Löfven säger att det är viktigt att visa resultat i kampen mot gängkriminaliteten men menar ändå att Sverige är ”hyfsat tryggt”.

– Vi ska visa att antalet asylsökande blir färre – rejält många färre för att vi ska klara integrationen. Då ser människor att de som kommer hit också går till jobbet och bidrar – plikt, rätt, säger Stefan Löfven.

– Att vi tar in till landet så många som vi kan integrera, det är helt avgörande.

Det är med färska siffror om en fortsatt hög migration till Sverige –närmare 120 000 personer fick uppehållstillstånd under 2019 – som intervjun i Dagens Nyheter görs. Löfven berättar att han är övertygad om att alla som kommer till Sverige vill göra rätt för sig.

– Människor som kommer hit ska göra sin del i samhället. Det är inget konstigt eftersom de också vill det. Det handlar om konkreta resultat på migration och integration, och konkreta resultat på sprängningar och skjutningar så vi visar att samhället är starkare, säger han.

Tidigare har Löfven stått upp för en mer liberal invandringspolitik.

Sjätte september 2015 stod statsminister Stefan Löfven inför en jublande samling på Södermalm i Stockholm och utropade ”Mitt Europa bygger inte murar”. På våren samma år hade Löfven svarat ”Nej, det finns ingen gräns” på frågan om det fanns något tak för hur många flyktingar Sverige kunde ta emot.

 

Bara någon månad senare efter månader av stora migrationsströmmar, den 24 november, meddelade Löfven att Sverige nu skulle anpassa sitt mottagande till ”EU:s miniminivåer”.

I intervjun med Dagens Nyheter passar Stefan Löfven också på att tydligt ta avstånd – ”Nej” – från sin partikamrat Aida Hadzialics ståndpunkt att de svenska socialdemokraterna borde snegla mot hur de danska socialdemokraterna hanterat migrationsfrågan. I stället hänvisar Löfven till EU-lagstiftningen och menar att det handlar om att ”andra måste också ta sitt ansvar”.

Läs mer: Aida Hadzialic (S) vill strama åt migrationspolitiken – nu sågas hon av S-toppar

Bli prenumerant

Tycker du att det behövs ett alternativ till Public Service, till de stora mediehusen?

Du kan göra skillnad.

Stöd Nyheter Idag genom att bli prenumerant för 69 kronor i månaden och då får du också allt PLUS-material.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag