Flopp-debut för MP:s nya språkrör i Aftonbladet/Demoskops förtroendemätning

Bild: Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0
  • Onsdag 27 dec 2023 2023-12-27
E-post 0

Miljöpartiets nya språkrör Daniel Helldén gör en floppartad debut i årets sista förtroendemätning från Aftonbladet/Demoskop. Med bara 7 procents förtroende hamnar Helldén sist på listan, en jumboplats som tidigare innehafts av Centerpartiets Muharrem Demirok.

Den 18 november valdes det tidigare trafikborgarrådet Daniel Helldén till Miljöpartiets nya manliga språkrör efter avgående Per Bolund.

Valet av Helldén var inte okontroversiellt i gröna kretsar. Som trafikborgarråd i Stockholm har Helldén samarbetat med stadens borgerliga styre mellan 2018 och 2022, och anses höra till partiets högerflank.

Inför Miljöpartiets kongress spreds uppgifter i medier om en konflikt mellan Helldén och språkröret Märta Stenevi. Bland annat uppgav Stenevi ha vägrat delta på en pressträff med Helldén, som var valberedningens kandidat till nytt språkrör.

Läs även: Kaos i MP: Stenevi vägrade pressträff med språkrörskandidat enligt källor

På kongressen i november lyckades Helldén bli partiets språkrör med minsta möjliga marginal, då röstsiffrorna blev 131 för Helldén mot 130 för utmanaren Magnus Wåhlin.

Helldén tycks inte heller ha imponerat på den svenska befolkningen i stort, att döma av den senaste förtroendemätningen från Aftonbladet/Demoskop. I mätningen debuterar Helldén på en jumboplats med endast 7 procents förtroende.

Centerpartiets Muharrem Demirok, som låg sist i förra mätningen med 8 procents förtroende, ökar med 3 procentenheter och får 11 procents förtroende. Före honom ligger Miljöpartiets andra språkrör Märta Stenevi med 14 procents förtroende.

I toppen på listan ligger fortfarande oppositionsledaren Magdalena Andersson (S) med 49 procents förtroende. S-ledaren har emellertid tappat 4 procentenheter sedan förra mätningen.

På andra plats ligger Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson med 39 procent efter ett tapp på 1 procentenhet, tätt följd av statsminister Ulf Kristersson (M) med ett förtroende på 38 procent.

Kristdemokraterna har upplevt motvind i opinionen sedan valet, men partiledare Ebba Busch, som även är energi- och näringsminister, kan glädjas åt en ökning med 2 procentenheter, vilket ger ett förtroende på 30 procent.

Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar ligger kvar på 26 procent. Inte heller arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson noterar någon förändring i sin förtroendesiffra på 17 procent.

Läs även: Förtroenderas för Magdalena Andersson – Åkesson ökar rejält

Läs även: Förtroendeflopp för Demirok – sämsta siffran någonsin

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag