Förtroendeflopp för Demirok – sämsta siffran någonsin

Muharrem Demirok (C). Foto: Pressbild Centerpartiet
  • Måndag 13 feb 2023 2023-02-13
E-post 0

Centerpartiets nya partiledare Muharrem Demirok börjar i rejäl uppförsbacke. I Aftonbladet/Demoskops senaste mätning av partiledarnas förtroende har Demirok bara fyra procents förtroende från väljarna.  Det är mindre än en tredjedel av siffran för partiledaren med näst sämst förtroende – Per Bolund som får 13 procent – och den sämsta förtroendesiffran i mätningens historia. 

Förtroendet för Demirok är dessutom lägst bland de väljare som är under trettio år gamla, där endast två procent har ganska eller mycket stort förtroende. Siffran blir inte bättre av att jämföras med Demiroks föregångare på partiledarposten Annie Lööf, som noterade ett förtroende på 37 procent, alltså nästan tio gånger högre än förtroendet för Demirok.

Läs även: C-kritik när Demirok blev vald: ”Inte min partiledare”

”Att Demirok dömts för att ha skallat två personer vid två olika tillfällen för länge sedan förklarar bara delvis det låga förtroendet för honom. Hans vaga kontur är sannolikt mer betydelsefull för de urdåliga siffrorna. Varför är Demirok centerpartist och vad är det viktigaste för hans parti att förändra? Man vet inte” skriver Aftonbladets politiska kommentator Lena Melin.

I övrigt ligger oppositionsledaren Magdalena Andersson (S) fortsatt högt i Aftonbladet/Demoskops mätningar, med ett förtroende på 57 procent, ned en procentenhet sedan förra mätningen.

Statsminister Ulf Kristersson ligger kvar på samma siffra som förra mätningen, 38 procent, medan Jimmie Åkesson (SD) tappar tre procentenheter till 34 procent, Ebba  Busch (KD) tappar två procentenheter till 31 procent och Johan Pehrson (L) ligger kvar på 19 procent sedan förra mätningen.

På den rödgröna sidan noterar Nooshi Dadgostar ett förtroende på 26 procent, en ökning med fyra procentenheter. Märta Stenevi (MP), som bland annat uppmärksammats för sitt försvar för yttrandefriheten, åtnjuter ett förtroende som ökat med två procentenheter till 16 procent. Hennes språkrörskollega Per Bolund (MP) tappar emellertid lika mycket och får 13 procents förtroende i mätningen.

Läs även: Partikamrater sågar Demirok (C): ”Han har ju inga ledaregenskaper alls”

Läs även: Dansk skalle och överfall i toakön – här är domarna mot Demirok (C)

Läs även: Här rasar Demirok mot brottsdömda

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag