Kallade Paludan för ”pedofil” – stäms för förtal

Bild: Nyheter Idag/Faksimil Twitter
  • Tisdag 18 apr 2023 2023-04-18
E-post

Vänsteraktivisten Lovisa ”Loan” Sundman, tidigare bland annat medlem av guldspaden-prisade journalistkollektivet Researchgruppen, stäms för förtal av den dansk-svenska politikern och aktivisten Rasmus Paludan.

Paludan stämmer Sundman för att hon kallat honom för ”pedofil” i två inlägg på Twitter, som i skrivande stund fortfarande finns kvar på plattformen.

I den första tweeten från 21 januari skriver Sundman ”Summa summarum, det är alltså den högerextrema, till SD anknutna danska pedofilen Paludan som sabbade Sveriges Natoansökan och fick folk i Turkiet att bränna svenska flaggor och försöka storma Svenska konsulatet.”

Nästa dag var det dags igen. ”Hoppla, så lät det inte när pedofilen Paludan for land och rike runt och brände koraner förra året. Då tyckte t.ex. Ebba att man skulle skjuta skarpt på de som blev upprörda” skrev Sundman när hon citerade ett inlägg från Sveriges statsminister som fördömde Paludans koranbränning.

Läs även: Henrik Johansson dömd för förtal – visar ingen ånger: ”Ingen kommer någonsin klandra mig”

”Rasmus Paludan har aldrig varit dömd eller misstänkt för något sådant brott som skulle motivera att bli kallad för ’pedofil’. Det har inte varit försvarligt av Lovisa Sundman att lämna dessa osanna påståenden inför en mycket stor publik. Rasmus Paludan har aldrig initierat någon kontakt med Lovisa Sundman och Sundmans inlägg och påstående har heller inte syftat till någon debatt eller diskussion” står det i Ramsus Paludans stämningsansökan. Paludan kräver 20 000 kronor i ersättning av Sundman.

I augusti 2021 uppgav danska Ekstrabladet att Rasmus Paludan ska ha ägnat sig åt sexchattar med minderåriga användare på sin Discord-kanal. Paludan avvisade uppgifterna i en skriftlig kommentar till Ekstrabladet.

”Jag förnekar helt att jag skulle ha brutit mot lagen. Jag menar att det är relevant att på ett forum för unga tala med folk om vad som finns i deras liv. Ungas liv består bland annat av sex, men också mycket annat” skrev Paludan till tidningen.

”Om jag har fört diskussioner med sexuellt innehåll har det varit i kanaler som riktar sig till deltagare över 15 års ålder” tillade Paludan.

Nyheter Idag söker Lovisa Sundman och Rasmus Paludan.

Läs även: Henrik Johansson betalar 10 000 i förtalsmål – hotar med motanmälan

Läs även: Mobbning som affärsmodell

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag