Flopp för grönt misstroende mot Pourmokhtari

Bild: Rappos/CC BY-SA 4.0&Pressbild Centerpartiet
  • Onsdag 17 jan 2024 2024-01-17
E-post 0

Centerpartiet och Miljöpartiet misslyckades med att fälla Miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari i en misstroendeomröstning i riksdagen på onsdag morgon. Bara Vänsterpartiet röstade med de gröna partierna i omröstningen, där Socialdemokraterna lade ned sina röster.

På onsdag morgon hade riksdagen en misstroendeomröstning mot Miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari (L). Misstroendet väcktes av Centerpartiet och Miljöpartiet strax före jul i protest mot den klimathandlingsplan som regeringen just hade lagt fram, och får stöd av Vänsterpartiet.

Men redan innan riksdagen röstade på onsdag morgon stod det klart att misstroendet kommer misslyckas. Detta sedan Socialdemokraterna sagt att man kommer lägga ned sina röster.

– Vi tycker inte om den praxis som den tidigare oppositionen och nuvarande regeringen ändrade under de förra två mandatperioderna, där man lättvindigt använde misstroendevotum, sade Lena Hallengren till till Dagens Nyheter på tisdag kväll.

– Vi är djupt kritiska till det faktum att regeringen driver en klimatpolitik som bryter de vallöften de ställde ut och också den överenskommelse som har funnits brett i riksdagen, men vi är väldigt restriktiva med att använda misstroendevapnet, säger S-ledaren Magdalena Andersson enligt Expressen.

Även med Socialdemokraterna på båten hade det varit svårt för misstroendeförklaringen att gå igenom, då de rödgröna partierna endast samlar 173 ledamöter av de 175 som krävs. Riksdagens enda partilösa ledamot, tidigare Sverigedemokraten Elsa Widding, har sagt att hon stöder klimatministern.

– Jag hoppas ju att alla ledamöter i den här kammaren som verkligen bryr som om klimatet – oavsett om det är S eller rakryggade liberaler – faktiskt röstar för klimatet och trycker grönt, säger Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok enligt Expressen..

Demiroks vädjan till socialdemokrater och liberaler gav inte resultat. När omröstningen genomfördes i riksdagen fick misstroendet bara stöd av 66 ledamöter från MP, C och V.

Läs även: Pourmokhtari hyllas efter ”total överkörning av Bolund”

Läs även: C stöder inte misstroende: ”Politiskt spel”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag