Flyktingbarn greps för anlagd brand på asylboende – Polisen: Många av brotten begås av migranter

Arkivbild på asylboende i Munkedal som brinner/ Busshållplatsen i Långharpan. Foto: Räddningstjänsten/Google Maps
  • Onsdag 9 Dec 2015 2015-12-09
E-post 8016

UPPSALA Ett boende för ensamkommande flyktingbarn brann idag på morgonen ned i Långharpan utanför Uppsala och polisen har gripit ett av flyktingbarnen som nu misstänks för att ha anlagt branden. – Det framkom uppgifter till polis på plats att gärningsmannen kunde befinna sig på platsen, säger Lisa Sannervik på polisen.

Ett asylboende för så kallade ensamkommande flyktingbarn i Långharpan utanför Uppsala brann idag på morgonen ned till grunden.

– Det finns en person som greps i samband med räddningsinsatserna på platsen, en man som var boende på det här hemmet, säger Uppsalapolisens presstalesman Lisa Sannervik till Nyheter Idag.

Hon berättar också att man tror att den gripne mannen är ensam gärningsman och att ingen annan av dem som bodde på boendet misstänks för brott i samband med branden.

– Jag kan inte gå in på några detaljer, vi är väldigt tidigt i utredningen och vi har inte hela bilden ännu, säger hon och förtydligar:

– Men det framkom uppgifter till polis på plats att gärningsmannen kunde befinna sig på platsen och utredningsåtgärderna ledde till den här personen som nu är gripen.

Den gripne mannen var när Nyheter Idag pratade med polisen ännu inte anhållen för brott.

Boende ligger bakom brandattacker

Enligt Sveriges Radio, som citerar andrahandskällor, är det ofta migranterna själva som ligger bakom de brandattacker mot asylboenden som rapporterats om i media under hösten. Enligt det statliga radiobolaget handlar det om en tredjedel av de brandattacker som rapporterats om.

Den uppgiften kan däremot Sannervik inte bekräfta, men hon säger att det händer att boende själva ligger bakom bränderna utan att ange någon procentandel.

– Vi ser en ökning av ordningsstörningar och brott begångna på asylboenden och flyktingmottagningsställen, säger hon och fortsätter:

– Det vi kan konstatera är att många av de här brotten begås av boende på hemmen. Det är tätt på de här hemmen, man bor väldigt trångt, och det blir motsättningar mellan dem som vistas på hemmet.

SR: bekräftas av Noa

Journalisten Simon Andrén på Sveriges Radio berättar för Nyheter Idag att han fått uppgiften om att en tredjedel av attackerna mot asylboendena utförts av migranterna själva bekräftad av polisens nationella operativa avdelning (Noa).

– Jag har pratat med en person på Noa, gamla rikskrim, och han gav också den bilden. Han bekräftade att den uppgiften stämmer, han sa att det var åt det hållet, säger han men tillägger:

– Det var en person som inte ville vara med med sitt namn.

Se även:
Polisen: Inga tecken på att någon kastat in brandbomb i asylboende
Skola som skulle bli asylboende brann ned – nu skärper polisen bevakningen
Ännu ett asylboende brann inatt

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag