Födande kvinna togs inte emot vid BB – Hänvisades till sjukhus 2 timmar bort

Genrebild. Bilden är taget vid ett annat tillfälle. Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 26 sep 2017 2017-09-26
E-post 862

VÄSTERNORRLAND Födande kvinna  i Örnsköldsvik nekades hjälp vid sjukhuset, 3 minuter bort, istället hänvisades hon till Sundsvalls sjukhus, 2 timmar bort. Ambulanspersonalen var tvungen att bråka med sjukhuset för att kvinnan skulle få föda i sin egen stad. 

Sedan politikerna la ner BB i Sollefteå har de resterande sjukhusen i Västernorrland fått ökat tryck på sin verksamhet.

Nu rapporterar Allehanda om att en kvinna, boende i Örnsköldsvik, hänvisades till sjukhuset i Sundsvall, två timmars bilfärd bort.

Anledningen? Det var för hög arbetsbelastning på Örnsköldsviks sjukhus.

När ambulanspersonalen plockade upp kvinnan i Örnsköldsvik fick de order om att köra henne till Sundsvall istället, detta framgår av en avvikelserapport som upprättats i ärendet. Ambulanspersonalen tyckte det verkade som en konstig idé med tanke på att det var 3 minuters bilfärd till Örnsköldsviks sjukhus och 2 timmars bilfärd till Sundsvalls sjukhus, men akuten bekräftade – den födande kvinnan ska till Sundsvall.

Ambulanspersonalen var då tvungna att argumentera en tredje gång för att Örnsköldsviks sjukhus skulle ta emot henne.

I rapporten står det att en två timmars bilfärd med den födande kvinnan skulle innebära ”stor ökad risk” för kvinnan och barnet.

Politikerna i Västernorrland skulle prompt stänga ned Sollefteå BB för de hävdade att man skulle spara 15 miljoner kronor på det. Sedan dess har mammor varit tvungna att föda barn i bilen längs med Norrlands snötäckta motorleder och trycket har ökat enormt på de resterande sjukhusen i länet.

LÄS ÄVEN: Bilförlossningen: Stod barfota i snön med navelsträngen hängandes

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag