Förbjud rasistiska organisationer: ”De finns för fasiken representerade i Sveriges riksdag” säger centerpartist

Manifestationen drog ett par hundra deltagare. Foto: Nyheter Idag
  • Söndag 8 okt 2017 2017-10-08
E-post 328

STOCKHOLM På söndagen ägde manifestationen ”Förbud mot organiserad rasism!” rum på Medborgarplatsen i Stockholm. Budskapet var bland annat att Sverige är genomsyrat av rasism.

Det duggregnade över ett höstgrått Stockholm när den numera obligatoriska trumorkestern satte igång framför scenen på Medborgarplatsen i Stockholm. Av de 1277 personer som på Facebook angett att de skulle närvara syntes ungefär 200–300. Syftet var att rasistiska organisationer som Nordiska Motståndsrörelsen skulle förbjudas, och manifestationen var en uppföljning av den debattartikel som tidigare i somras publicerats i Aftonbladet.

Huvudarrangör bakom manifestationen var organisationen Skiftet, före detta Alliansfritt. Tidigare i år granskades deras finansiering av debattören Rebecca Weidmo Uvell som uppdagade många oklarheter om varifrån pengarna både kom och gick. Även på ledarplats i Svenska Dagbladet hade frågan tidigare uppmärksammats.

Även om en centerpartist vågade dyka upp bland talarna var det främst Feministiskt initiativ som märktes av.

Carmen Blanco Valer sitter i styrelsen för Fi och är mor till den tidigare aktiva Fi-politikern Sissela Nordling Blanco. Efter terrordådet på Drottninggatan i april i år, vilket kostade fem människor livet och skadade många fler, kritiserade hon i en Facebookpost dem som efter dådet använde en svensk flagga på Facebook som en solidaritetsmarkör, vilket då ledde till kritik från flera håll i sociala medier.

I sitt tal på Medborgarplatsen betonade hon vikten av att polisen måste utbildas i antirasism och normkritik.

Farida Al-Abani talade som representant för föreningen Streetgäris, en separatistisk organisation för kvinnor och icke-binära, men är också aktiv i Fi och nykterhetsföreningen IOGT-NTO. Av de senare har hon lyfts fram i en reklamkampanj för Miljonlotteriet.

LÄS ÄVEN: Nykterhetsrörelsen tjänar miljonbelopp på oetisk spelverksamhet

I sitt tal menade hon att det fanns en anledning till att folk inte närvarade vid manifestationen. Anledningen var rasism. Bland annat menade hon att många inte kunde närvara på manifestationen för att den rasistiska politiken inte lät dem komma till Sverige. Likaså menade hon att många inte kom dit då de var upptagna med att studera andra länder att flytta till, eftersom de inte stod ut med dagens rasistiska politik. Hon menade också att rasism förklarade förekomsten av låglönearbeten.

– Många är inte här idag för att de jobbar flera pass, och på grund av det rasistiska samhället vi idag lever i, har dåliga arbetsvillor och dålig lön, så de måste jobba så mycket de kan, sade hon.

Bland talarna fanns också Abir Al-Sahlani från Centerpartiet. Hon förlorade sin riksdagsplats 2014 eftersom hon inte blev nominerad då hon inför valet var inblandad i misstänkt förskingring av bidrag till ett demokratiprojekt i Irak som leddes av hennes egen far, Abid Al-Sahlani. Åklagaren lade ned förundersökningen då inget brott kunde styrkas, men då hade nomineringstiden gått ut.

Hon menade att den rasistiska organiseringen påverkade henne på ett personligt plan eftersom hon inte skulle få vara här egentligen. Hon menade också att hon hade en rätt att känna att hon inte var hatad. Vilka organisationer som borde förbjudas nämnde hon inte, men antydde att Sverigedemokraterna var en av måltavlorna.

– Nazister, rasister, de finns för fasiken representerade i Sveriges riksdag! skanderade hon till besökarnas jubel.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag