Förbjudet att omvända homosexuella på Nya Zeeland

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern på Big Gay Out 2020. Bild: Prosperosity/CC BY-SA 4.0
  • Måndag 21 feb 2022 2022-02-21
E-post 106

Nu blir det förbjudet att försöka omvända homosexuella med så kallad ”konversionsterapi” på Nya Zeeland. Lagen lag gick igenom parlamentet med röstsiffrorna 112 mot 8 på tisdagen, rapporterar NPR

Försök att förändra en minderårigs sexuella inriktning, könsidentitet eller könsuttryck ska bestraffas med upp till tre års fängelse, medans försök som ”orsakar individen seriös skada” ska ge upp till fem års fängelse oavsett ålder.

– Konversionsterapi bygger på den falska idén att människor är fel eller trasiga på grund av sin sexuella inriktning eller könsidentitet. Det har ingen plats i ett modernt, inkluderande land som Aotearoa*, sade socialdemokratiska Labour-partiet i ett uttalande.

Labour under nya partiledaren Jacinda Ardern vann valet 2017, och förbud mot konversionsterapi var ett av partiets vallöften i valet 2020 där partiet fick förnyat förtroende från väljarna.

Konversionsterapi har tidigare förbjudits i Tyskland, Albanien, Malta och den australiska delstaten Victoria.

*”Aotearoa” betyder ”Nya Zeeland” på ursprungsbefolkningens språk māori.

Läs även: Homosexuella iranier tvingas byta kön – riskerar annars dödsstraff

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag