Homosexuella iranier tvingas byta kön – riskerar annars dödsstraff

Protest mot Irans avrättningar av homosexuella i Washington 2006. Bild: Elvert Barnes/Wikimedia Commons
  • Söndag 8 Dec 2019 2019-12-08
E-post 292

En organisation för lesbiska och transpersoner larmar om att homosexuella i Iran tvingas byta kön för att undgå dödsstraff.

Homosexuella i Iran tvingas byta kön för att inte riskera dödsstraff, rapporterar Sveriges Radio.

– Könskorrigering kommer att öka allt mer när medvetenheten bland folk i Iran ökar om deras sexuella läggning, men inte har rätt att leva öppet som homosexuella, säger Shadi Amin, chef för organisationen 6Rang som lever i exil i Tyskland, till Sveriges Radio.

Läs även: Karolinska opererade bort bröst på 14-åring

Hennes medarbetare i organisationen har intervjuat mer än 100 personer som bor i Iran och är homosexuella eller transpersoner, och många vittnar om att de får råd av psykologer att byta kön för att undkomma piskning eller till och med dödsstraff för sin sexuella läggning.

Professor Mehdi Saberi vid Legal Medicine Research Center säger att könskorrigerande operationer i Irans huvudstad Teheran har ökat med 50 procent.

Läs även: Oskar Hagberg: Felaktigt amputerade bröst är det infantila samhällets fel

I operationerna ingår sterilisering, något som även ingick för dem som bytte kön i Sverige fram till 2013 då lagen ändrades.

I mars 2018 beslutade riksdagen att de svenska transpersoner som tvingats sterilisera sig ska ersättas med ett skadestånd på 225 000 kronor var, vilket gäller mellan 600 och 700 personer.

Läs även: ”Det är ju en lång svensk tradition av social ingenjörskonst”

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag