Fördel JÖK–regeringen i SvD/Sifo – L över riksdagsspärren

Statsminister Stefan Löfven. Foto: Nyheter Idag
  • Söndag 16 feb 2020 2020-02-16
E-post 587

Liberalerna tar sig över riksdagsspärren i SvD/Sifos februarimätning, vilket gör att regeringsunderlaget inklusive V får en majoritet. Samtidigt fortsätter V öka, medan övriga partier ligger kvar på samma nivåer som förra mätningen.

Det är fördel för JÖK–regeringen i SvD/Sifos senaste väljarundersökning. Tack vare att Liberalerna tar sig över riksdagsspärren får regeringsunderlaget, inklusive V, en majoritet i mätningen.

Läs även: Första gången någonsin: SD större än S hos SvD/Sifo – Sjöstedt lämnar med röda flaggan i topp

Men det innebär inte att det finns anledning att fira i Rosenbad. Med 23,5 procent i mätningen ligger Socialdemokraterna kvar på historiskt låga nivåer, och är jämnstora med Sverigedemokraterna som landar på 23,3.

SD tappar 0,5 procentenheter sedan förra mätningen, en förändring som inte är statistiskt signifikant. Detsamma gäller samtliga partier i mätningen, som befäster det rådande opinionsläget.

För Liberalerna innebär emellertid uppgången med 0,5 att man placerar sig ovanför riksdagsspärren med 4,4 procent, en psykologiskt viktig uppgång.

SVD/Sifos väljarundersökning i Februari

Resultatet från tidigare mätning i parentes

Socialdemokraterna 23,5 (23,5)

Vänsterpartiet 11,4 (10,2)

Miljöpartiet 4,2 (4,5)

Moderaterna 17,5 (17,5)

Centerpartiet 8,1 (8,5)

Liberalerna 4,4 (3,9)

Kristdemokraterna 6,1 (6,6)

Sverigedemokraterna 23,3 (23,8)

Övriga 1,5 (1,5)

Moderaterna ligger kvar på relativt låga 17,5, samma resultat som SD fick i riksdagsvalet och en bit under M:s valresultat på 19,8 procent.

– Det pratas mycket om krisen i S, men även M har stora problem. Om man aspirerar på statsministerposten är det jobbigt att bara vara tredje största parti, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén till SvD.

Läs även: Efter pressen på JÖK-regeringen: Sjöstedt får högst förtroende av partiledarna

Vänsterpartiets avgående partiledare Jonas Sjöstedt kan däremot glädjas över fina opinionssiffror, med en uppgång på 1,2 procentenheter, från 10,2 till 11,4 procent.

– Partiet har medvind. Men det skapar också ett tufft utgångsläge för den som efterträder Jonas Sjöstedt. Vänsterpartiet riskerar en hel del i opinionen med att byta partiledare i det här läget, säger Toivo Sjörén till SvD.

Läs även: Nytt majoritetsrekord för ”konservativa blocket” i Sentios januarimätning

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag