Före detta S-politiker åtalas för att ha rivit ned SD:s valaffischer

Foto från polisens förundersökning.
  • Tisdag 5 mar 2019 2019-03-05
E-post 7260

SUNDBYBERG En kvinna åtalas nu för att ha rivit ned Sverigedemokraternas valaffischer i Sundbyberg inför valet i fjol. Vid tidpunkten satt hon i kommunfullmäktige för Socialdemokraterna i en annan Stockholmskommun.

Enligt åtalet var det den 22 augusti som kvinnan tillsammans med en annan person rev ned ett flertal av SD:s valaffischer i Sundbyberg och orsakade skador för 600 kronor. Målsägande är SD och partiet kräver att kvinnan betalar just 600 kronor i skadestånd.

Ett vittne säger i polisförhör att han kom åkande i sin bil när han såg två kvinnor använda en stege för att slita ned SD:s valaffischer från stolpar. Han stannar bilen och frågar vad de gör, och båda svarar: ”Inga rasistiska budskap på mina gator”.

En annan som bevittnade skadegörelsen är Gary Aelius, SD:s gruppledare i kommunen. När han ser vad kvinnorna håller på med tar han kort på dem. En av dem säger då till honom att radera bilderna – annars ska hon ta mobilen från honom, säger Aelius till polisen.

I förhör nekar kvinnan till brott men säger samtidigt att det enligt henne inte är ett brott att ta ned SD:s affischer.

– Sverigedemokraterna är rasistiskt och nazistisk propaganda. Jag har inte tagit ned några plakat. De sitter kvar där fortfarande.

Den åtalade kvinnan var vid den här tiden kommunpolitiker för Socialdemokraterna i en annan kommun i Stockholms län. Hon hävdar att hon var på platsen för att sätta upp valaffischer för sitt eget parti.

S-ordförande kommenterar

I ett senare förhör säger hon att hennes kamrat, en person som är politiskt aktiv i Storbritannien, plockade ned flera av SD:s affischer men att hon inte vet varför. Hon antar att kamraten gjorde det för att affischerna ”är olagliga enligt EU’s regler”.

Helene Hellmark Knutsson, distriktsordförande för Socialdemokraterna i Stockholms län, skriver i ett mejl till lokaltidningen Mitt i att handlingen är oacceptabel och går emot partiets demokratiska värderingar.

”Personen i fråga sitter inte längre i några politiska församlingar eller innehar förtroendeposter för Socialdemokraterna. Alla politiska partier ska ha lika möjlighet att delta i det offentliga samtalet. Där bär de politiska partierna ett stort ansvar i att försvara och respektera de grundläggande demokratiska värderingarna.”

SD:s gruppledare Gary Aelius säger till Nyheter Idag att han är nöjd med åtalet.

– Jag tycker det är jättebra, kanon. Det här att folk ska nå ut med sina valbudskap är fundamentalt för demokratin. Att samhället sätter ned foten tycker jag är jättebra, säger han.

Läs även: Funktionshindersförbund vägrar träffa SD: ”Jättesynd att man inte ens kan träffas för informella samtal”

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag