Förföljelsen av kristna ökar: ”En väldigt oroväckande utveckling”

Genrebild. Foto: Pixabay
  • Lördag 28 Dec 2019 2019-12-28
E-post 3135

VÄRLDEN Förföljelsen av kristna i världen blir allt värre och beror framför allt på islamiskt förtryck, berättar Open Doors Sveriges generalsekreterare Peter Paulsson. Även på vissa håll i Sverige är kristna utsatta.
– Det är som ett tvärsnitt av det som sker nere i andra länder, säger Paulsson.

Sedan 1993 har Open Doors årligen gett ut rapporten ”World Watch List” som rangordnar de 50 länder där förföljelsen av kristna är som störst.

245 miljoner kristna världen över är utsatta för förföljelse, enligt 2019 års mätning. Varje dag dödas minst elva kristna för sin tro, och det är lågt räknat enligt Peter Paulsson, då man bara inkluderar verifierade fall.

Enligt Open Doors mätningar har förföljelsen av kristna ökat kontinuerligt sedan 2006. Ökningen har dessutom accelererat sedan 2012, och antalet länder där förföljelsen betecknas som extrem har ökat från ett land 2014 till elva länder 2019.

– De kristna växer i antal på väldigt många håll. Kyrkan fortsätter att växa. Det leder till någon form av motreaktion, man accepterar inte en tillväxt, säger Paulsson.

Bakom ökningen ligger en trend av att muslimska länder radikaliseras och minoriteter där blir alltmer utsatta.

Islamiskt förtryck är den största anledningen till att kristna förföljs i dag, konstaterar Paulsson, och den som kastar ett öga på ”World Watch List” kan inte undgå att notera de muslimska ländernas dominans.

– Det är en kraftig utveckling i fel riktning i många av de här länderna där islam har ett starkt inflytande. Islamiska staten till exempel har haft ett starkt inflytande på hur folk tänker. Det i sig har radikaliserat mer moderata muslimer.

Fakta Topp elva

I 2019 års "World Watch List", baserad på data från föregående år, hamnar elva länder under kategorin extrem förföljelse. Dessa är de elva länder där förföljelsen av kristna är som värst, enligt Open Doors.

1. Nordkorea
2. Afghanistan
3. Somalia
4. Libyen
5. Pakistan
6. Sudan
7. Eritrea
8. Jemen
9. Iran
10. Indien
11. Syrien

Nu stärks också den radikala islamismens fäste i Afrika söder om Sahara där cirka 30 grupperingar verkar, flera med ambitionen att upprätta ett kalifat. Burkina Faso är ett av de mest utsatta länderna.

– Det som pågår i Afrika just nu är en målmedveten utbredning av en radikaliserad islam där man driver bort kristna människor som har funnits där i generationer, säger Paulsson.

– Det kommer att synas på nästa års lista, att sådana här länder nere i södra Afrika kommer att ”poppa upp”.

En annan trend har att göra med den växande hindunationalistiska rörelsen i Indien. Det styrande partiet BJP är en del av den rörelsen och har för avsikt att driva bort eller omvända landets kristna och muslimer, enligt Paulsson.

Läs även: Heberlein: Svenska kyrkan blundar för förföljelsen av kristna flyktingar (från 16 april)

Ytterligare en trend är utvecklingen i Kina där regimen inför mer övervakning och en sorts poängssystem för medborgarna – något som inte minst drabbar de kristna i landet där kyrkan fortsätter att växa trots kommunisternas enträgna motstånd.

Exempelvis har regimen bestämt att barn under 18 år inte får undervisas på kristna läger, söndagsskolor och liknande, berättar Paulsson. Även den muslimska folkgruppen uigurerna drabbas av intoleransen mot troende.

– Man är väldigt nervösa över hur islam utvecklas i Kina, men man vill också väldigt gärna ha kontroll på de kristna.

Finns då någon kristen förföljelse i Sverige? Ja, svarar Peter Paulsson, och menar att det har att göra med sekulär intolerans bland svenskarna.

– Man menar på att religionen inte har någon roll att spela, att det är någonting som är passé. Därför finns det väldigt många kristna i det här landet som känner sig obekväma i olika sammanhang därför att kristen tro och kristna människor förlöjligas.

Som exempel på hur kristna kan ha svårt att leva ut sin tro tar Paulsson upp samvetsfrihet och fallet med barnmorskan som vägrade att göra aborter. Barnmorskan nekades arbete i Sverige och fick i stället ta jobb i Norge.

Läs även: Ronie Berggren: 2020 är slutet på början – dags att försvara våra västerländska värderingar

Medan den sekulära intoleransen hör samman med den svenska kulturen finns det en annan sorts intolerans som har kommit hit genom invandringen.

2017 gjorde Open Doors i Sverige en studie om hur kristna behandlades i vissa områden. Det var kort efter migrationskrisen 2015 då tusentals människor från Mellanöstern och Afrika kom till Sverige.

Vad man då fann var att kristna som placerades på exempelvis en flyktingförläggning var i minoritet och blev utsatta – precis som i de länder de kommit från.

– Vi förstår inte riktigt vad det är som pågår i de här sammanhangen, men det är som ett tvärsnitt av det som sker nere i andra länder, säger Paulsson.

Fakta Open Doors

Open Doors beskriver sig som en internationell missionsorganisation som hjälper förföljda kristna över hela världen. Organisationen grundades 1955 och fick sin svenska avdelning 2008. Sedan 1993 gör man årligen "World Watch List" där man rangordnar de 50 länder där förföljelsen är som störst. En uppdaterad lista utkommer i mitten av januari.

Byt elbolag!

Nu har Chang Frick startat upp Svensk Kärnkraft AB, ett systerbolag till Nyheter Idag. Bli elkund, då stöder du både svensk kärnkraft och Nyheter Idag.

Byt elbolag idag!

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag