Förhandlingar klara: Merkel fortsätter som förbundskansler

Angela Merkel. Foto: EPP
Angela Merkel. Foto: EPP
  • Söndag 4 mar 2018 2018-03-04
E-post 236

TYSKLAND Efter en intern omröstning är det nu klart att de tyska socialdemokraterna, SPD, kommer gå in i regering med Angela Merkel och därmed garantera att hon sitter kvar som förbundskansler för Tyskland. Omröstningen sker efter måna svängar om regeringsbildandet och i opinionsundersökningar går högerpartiet Alternativ för Tyskland, AFD, om SPD.

Det tyska socialdemokraterna, SPD, röstade nyligen för att bilda koalitionsregering med Angela Merkels tyska kristdemokrater. SPD höll ett internt val bland medlemmarna om huruvida partiet skulle bilda regering med Merkel och resultatet blev 66 procent för att bilda regering, uppger Politico.

Nyheter Idag har tidigare rapporterat om svängningarna kring en ny regeringsbildning i Tyskland. SPD lovade inför valrörelsen 2017 att inte ingå i en regering med Merkel och istället sätta sig i opposition. Snabbt efter valet ändrades tonen och förhandlingar påbörjades.

LÄS ÄVEN: Kris om regeringsbildning i Tyskland – Kan innebära slutet för Merkel

En av de större anledningarna till att regeringsbildningen i första läget var så osäkert är den stora valframgången för högerpartiet Alternativ för Tyskland, AFD. AFD profilerade sig starkt som invandringskritiker och tog sig in i tyska förbundsdagen med bred marginal.

LÄS ÄVEN: AfD: ”Vi kommer jaga bort Angela Merkel och ta tillbaka vårt land”

Den 19 februari i år kom det en opinionsundersökning som visar att AFD nu gått om SPD i Tyskland. Enligt opinionsundersökningen fick AFD 16 procent och SPD 15,5 procent. Detta bryter den långa trend av att vara ett stort maktparti som SPD haft.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag