Förnyat tillstånd för Cementa – får bryta kalk på Gotland

Cementas fabrik i Slite. Bild: Press
  • Tisdag 13 dec 2022 2022-12-13
E-post

Cementa får förnyat tillstånd från mark- och miljödomstolen att i ytterligare fyra år bryta kalk i Slite på Gotland. Beskedet från mark- och miljödomstolen kom på tisdagen och det nya fyraåriga tillståndet kommer direkt att tas i anspråk, meddelar företaget i ett pressmeddelande.

– Cementa har redovisat ett tillräckligt underlag för den prövning som mark- och miljödomstolen ska göra, och det underlaget visar att fortsatt grundvattenbortledning under fyra års tid inte kommer att skada livsmiljöerna i Natura 2000-områdena och inte heller äventyra dricksvattenförsörjningen, säger rättens ordförande rådmannen Karin Röckert i ett uttalande från mark- och miljödomstolen.

Även ifall domen överklagas kan Cementa omedelbart ta tillståndet i anspråk. Detta eftersom domstolen låtit meddela ett så kallat verkställighetsförordnande.

Karin Comstedt Webb, vice vd för Heidelberg Materials Sverige (som äger Cementa), säger att tisdagens besked är glädjande.

– Beskedet ger viss arbetsro och tryggar cementförsörjningen under den tid det tar att få långsiktiga förutsättningar på plats för verksamheten, säger hon i pressmeddelandet.

Planen från Cementas sida är att man i framtiden ska få ett långsiktigt tillstånd som gäller i cirka 30 år framåt. Företaget planerar att ansöka om ett sådant 2023.

Tills dess kommer det fyraåriga tillståndet som meddelades på tisdagen att vara en sorts brygga.

Läs även: Bäckström Johansson (SD): ”Den långsiktiga försörjningen av cement är långt ifrån säkrad”

Läs även: MP om cementkrisen: ”Vi är säkra på att människan kan utveckla ett sätt att bygga utan cement”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag