Här jagas norska NRK och Tino Sanandaji bort från Husby: ”Pang, pang, pang, pang”

Sekunder senare i klippet tvingas Tino Sanandaji och det norska reporterteamet att lämna Husby då situationen blev ohållbar. Foto: Faksimil nrk.no
  • Fredag 6 maj 2016 2016-05-06
E-post

STOCKHOLM När norska NRK ville genomföra en intervju med nationalekonomen Tino Sanandaji i den norra Stockholmsförorten Husby höll det på att sluta illa. Teveintervjun fick avbrytas efter att en grupp människor betett sig hotfullt. – Ni får inte gå vart ni vill. Pang, pang, pang, pang, skriker någon åt sällskapet när de lämnar ett café.

Under fredagen publicerar norska NRK ett dramatiskt videoklipp som visar vad som hände när den norska radio- och tevekanalen skulle göra en videointervju med nationalekonomen Tino Sanandaji. Sällskapet befann sig på ett café i den norra Stockholmsförorten Husby och ställde frågor till Sanandaji om ekonomi och integration.

Intervjun fick avbrytas efter att kameramannen upplevde situationen som hotfull. I bakgrunden i ett videoklipp som NRK publiceras hörs även hur en eller flera personer avbryter intervjun. Till slut bestämmer sig teamet från NRK att lämna caféet i Husby för att hitta en annan plats att genomföra intervjun.

”Hade vi stannat hade vi nog åkt på stryk”

Det är inte första gången Husby och andra närliggande förorter vid Järvafältet i norra Stockholm uppmärksammas i samband med tumult och oroligheter när journalister försöker arbeta i området. Tidigare har ett tv-team från Australien blivit hotade och påhoppade, men även debattören Mona Walter har fått fly tillsammans med SVT från det närliggande Rinkeby, något Nyheter Idag tidigare rapporterat om.

När Sanandaji och personalen från NRK lämnar caféet fortsätter kameran att spela in vad som händer samtidigt som kameramannen skyndsamt försöker lämna förorten.

– Ni får inte gå vart ni vill. Pang, pang, pang pang. Fattar du det eller? skriker individer i bakgrunden.

Senare har teamet hittat en lugnare plats för att intervjua Sanandaji. Då förklarar nationalekonomen att han inte tidigare varit med om liknande scener.

– Hade vi stannat hade vi nog åkt på stryk. Men som det var nu så löste det sig ju, säger han till NRK.

Nedan kan du se det dramatiska klippet som den norska public service-kanalen publicerar på fredagen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag