Forskare sågar socialtjänsten: ”Lär sig om intersektionalitet och genus istället för ungdomsvåld”

Bild: Faksimil SVT Play
  • Måndag 13 jun 2022 2022-06-13
E-post

Den svenska socialtjänsten är oförmögen att hantera den växande ungdomsbrottsligheten, bland annat för att blivande socialsekreterare lär sig mer om intersektionalitet och genus än om ungdomsvåld. Den beska sågningen ger forskaren Michael Tärnfalk i ”Agenda” i SVT.

Nyligen har flera poliser gått ut med hård kritik mot den egna myndigheten som man menar har blivit sämre på att lösa brott, samtidigt som våldsbrottsligheten och gängkriminaliteten i landet eskalerat.

– De senaste årens facit säger allt. Vårt resultat är för dåligt, vi avslutar för få ärenden och får för få domar. Men vi varken analyserar eller utvärderar varför vi inte når fram. Vi har inte varit så här dåliga på 20 år, sade den tidigare gruppchefen Jacob van Rooij till SvD.

– Jag håller inte med om att det är resursbrist som är orsaken. Jag tycker vi är felorganiserade. Men det blev alltid bara tyst när jag lyfte det, fortsatte han.

Läs även: Poliser totalsågar sitt eget arbete: ”Har inte varit så här dåliga på 20 år”

Nu kommer liknande kritik – mot socialtjänsten. I ”Agenda” i SVT på söndagen totalsågar Michael Tärnfalk, universitetslektor och forskare i socialt arbete vid Uppsala universitet, socialtjänstens organisation.

Tärnfalk forskar om  brottsliga och utagerande barn och unga, och menar att dagens socialtjänst är oförmögen att hantera våldsamma barn och ungdomar.

– Socialtjänsten som organisation är fullständigt felorganiserad, egentligen. Det är ett new public management-system som inte har bäring på den verklighet som vi nu ser, menar Tärnfalk.

– Det här är egentligen något som har funnits under lång tid men skjutningarna och det eskalerande allvarliga våldet sätter fingret på de brister som har funnits, fortsätter han.

Men grundproblemet börjar enligt Tärnfalk redan på utbildningen till socionom, där de blivande socialsekreterarna lär sig fel saker.

– På socionomprogrammen så är det mer viktigt att socionomer lär sig intersektionalitet och genus än att de lär sig sådant som har med ungdomsvåld att göra, säger Tärnfalk i Agenda.

– Unga lagöverträdare har nästan ingen plats på något socionomprogram i Sverige, skulle jag vilja säga. Det är liksom inte hippt. Det är inte ”synd” om de här barnen och de är lite besvärliga att ha att göra med, eftersom det inte går att bara tycka synd om dem.

Läs även: Automatvapen och brandbomber – socialtjänsten i Malmö hotas

Läs även: Debattsvar: Mer byråkrati löser inte socialtjänstens problem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag