Forskare vill få svenskarna att äta insekter för klimatet

Syrsor till salu på Yogyakarta fågelmarknad. Bild: Jaiprakashsingh
  • Onsdag 11 sep 2019 2019-09-11
E-post 554

KRISTIANSTAD Nu vill forskare få svenskarna att äta mer insekter – för klimatets skull. I provkök på Högskolan Kristianstad experimenteras med maträtter gjorda på maskar och syrsor. Och nästa år kan det bli lagligt att servera insekter i Sverige.

I provkök på Högskolan Kristianstad experimenterar forskare fram maträtter gjorda på mjölmaskar och syrsor, rapporterar SVT Skåne. Och målet är att få svenskarna att börja äta mer insekter.

– De innehåller bra proteiner, bra fetter och smakar bra, säger Karin Wendin, professor på Högskolan Kristianstad, till SVT.

Ett viktigt skäl till att få svenskarna att äta insekter är klimatfrågan. Detta då insekter har ett högt näringsvärde, samtidigt som odling av insekter har en lägre miljöpåverkan än köttproduktion.

– Uppfödning av insekter kräver betydligt mindre vatten, energi och utrymme. Det har också mindre utsläpp av koldioxid jämfört med andra typer av animalisk föda, säger entreprenören och insektsodlaren Fredrik Davidsson till SVT.

Läs även: Heberlein: Ett anspråkslöst förslag år 2019 – när människokött skulle rädda klimatet

– I många delar av världen är insekter inget konstigt, men det är inte en del av vår västerländska kultur. Det finns en äckelfaktor att vi inte ser insekter som mat, säger Viktoria Olsson, universitetslektor på HKR.

För närvarande är det olagligt att sälja insekter som livsmedel i Sverige, men nästa år kan det bli tillåtet. EU:s livsmedelsorgan EFSA granskar nämligen tre ansökningar om att få sälja mjölmask och syrsor som mat.

Ytterligare nio ansökningar kommer att granskas och om de godkänns får insekterna säljas i Sverige.

– Vi ser att det med stor sannolikhet kommer att godkännas nästa år och förbereder branschen för det, säger Nils Österström, ordförande för organisationen Insektsföretagen.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag