Förslag om att döpa gata efter Lars Vilks fick nobben

Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 4 feb 2022 2022-02-04
E-post 606

KARLSTAD Namnge en gata efter den avlidne konstnären Lars Vilks. Det föreslog Robert Warholm i Karlstad, men fick nobben efter att alltför få ställde sig bakom idén, rapporterar Värmlands Folkblad.

Robert Warholm, som Värmlands Folkblad beskriver som politiker och författare, skickade i höstas in ett så kallat e-förslag till Karlstads kommun om att döpa en gata efter Lars Vilks, som omkom i en trafikolycka i oktober.

”Karlstads kommun bör stå upp för yttrandefriheten. Varför inte göra det genom att uppkalla en gata efter konstnären? Visserligen kan man invända att Vilks inte hade en självklar koppling till Karlstads kommun (även om det var efter ett framträdande i Karlstad som hoten började komma) men i Örebro finns Olof Palmes Torg, och Palme var inte från Örebro”, skrev Warholm i förslaget.

För att ett e-förslag ska tas upp som ett politiskt ärende måste minst 50 personer ställa sig bakom det. Men när tidsgränsen på 90 dagar löpte ut hade Warholms förslag bara fått stöd av fyra personer – inklusive Warholm själv.

Det tycks inte heller som att kommunen kommer att ta initiativ till att uppkalla en gata efter Vilks.

”Enligt god ortnamnsed är rekommendationen att man väntar 3-5 år innan man namnger en gata eller plats efter en person som avlidit”, skriver kommunens namnberedning angående förslaget.

I helgen rapporterade Kvällsposten att utredningen av trafikolyckan – där Lars Vilks och två av hans livvakter dog i en frontalkrock med en lastbil, efter ha kommit över på fel körbana med sin bil – är pågående och kan ta omkring ett år att bli klar.

Flera myndigheter är inblandade i utredningen för att ta reda på vad som gick fel och om det skedde något brott i samband med olyckan. Just nu inväntar myndigheterna svar på olika analyser som gjorts på olycksplatsen.

Warholms förslag

"Konstnären Lars Wilks har avlidit i en bilolycka tillsammans med de båda poliser som satt i bilen som hans livvakter. Wilks har i många år levt med ett dödshot hängande över sig och flera attentatsförsök har gjorts. Anledningen är att han tecknade Muhammed som rondellhund. Man kan tycka vad man vill om teckningen, men det enda som är viktigt i sammanhanget är att yttrandefriheten måste försvaras. Att avbilda Muhammed som hund är inte hets mot folkgrupp. Den ende som har anledning att känna sig kränkt är Muhammed själv, och han har varit död i halvtannat årtusende.

Karlstads kommun bör stå upp för yttrandefriheten. Varför inte göra det genom att uppkalla en gata efter konstnären? Visserligen kan man invända att Vilks inte hade en självklar koppling till Karlstads kommun (även om det var efter ett framträdande i Karlstad som hoten började komma) med i Örebro finns Olof Palmes Torg, och Palme var inte från Örebro.

Sålunda föreslår jag att Karlstads kommun namnger en av sina gator efter Lars Vilks."

Länk till e-förslaget.

Läs även: Återblick: Kulturelitens attacker på Lars Vilks

Läs även: Hanif Bali vill resa staty av Lars Vilks rondellhund

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag