Förslag till regeringen: Utred ett tredje juridiskt kön

Stockholm Pride. Foto: Flickr
  • Måndag 27 Nov 2017 2017-11-27
E-post 650

STOCKHOLM Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) presenteras idag med en utredning innehållandes en rad förslag för att bättra situationen för transpersoner i Sverige. Ett av förslagen är att regeringen bör tillsätta en utredning för att undersöka möjligheten till att införa ett tredje juridiskt kön.

Idag måndagen den 27 november tar kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) emot en utredning rörande ställningen för transpersoner i Sverige. I utredningen föreslås det att regeringen bör tillsätta en utredning rörande införandet av ett tredje juridiskt kön, uppger TT.

Bak Kuhnke tar idag emot utredningen ”Transpersoner i Sverige, förslag för stärkt ställning och bättre levnadsvillkor”. Utredningen är 921 sidor lång och kommer med en rad förslag för att bättra situationen för transpersoner i Sverige idag.

Bland de förslag som presenteras är att anordna en utredning för införande av ett tredje juridiskt kön. Utredningen föreslår även en ”bättre samordning av och struktur på arbetet för hbtqi-personers rättigheter”. Utredningen föreslår även att införa möjligheten att införa ”alternativet X” i svenska pass för att förbättra möjligheten till att resa för transpersoner.

Att göra alla toaletter och omklädningsrum bland offentliga aktörer skyltade med enskilda könsneutrala alternativ är även ett av förslagen som utredningen föreslår.

Tidigare rapporter på ämnet har visat att transpersoner har sämre levnadsvillkor än andra delar av befolkningen. Detta visas i att transpersoner utsätts för kräkningar och dåligt bemötande. Enligt rapporterna känner transpersoner även en stor otrygghet i offentliga rum.

Socialstyrelsen har tidigare visat att antalet unga, i Sverige idag, som lider av könsdysfori ökar. Könsdysfori är en diagnos när en person är osäker på sitt kön och kan leda till att personen blir en transperson.

LÄS ÄVEN: Diagnosen könsdysfori ökar: Allt fler unga osäkra på sitt kön

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag