Förslaget: Ge kommunjobb till afghaner som ska utvisas

Foto: FT Bild / Pär Henning
  • Måndag 2 nov 2020 2020-11-02
E-post 1910

GÖTEBORG Det rödgrönrosa blocket i Göteborg vill att staden ska ge jobb till ensamkommande afghaner som annars riskerar att utvisas. Det rapporterar Göteborgs-Posten.
– Om de inte får jobb åker de ut ur Sverige, säger Jenny Broman (V).

De rödgrönrosa partierna Fi, MP och V föreslår att Göteborgs stad ska ge tillsvidareanställning till personer som omfattas av gymnasielagen – i huvudsak afghaner – och som har relevant utbildning. Syftet är att förhindra att invandrarna utvisas.

Inom sex månader efter avslutad utbildning behöver de ensamkommande nämligen skaffa ett jobb på minst två år för att få stanna kvar i Sverige.

De rödgrönrosa partierna beskriver det som en investering för framtiden att anställa de ensamkommande och tillvarata deras kompetens.

– För de här personerna handlar det om liv. Om de inte får jobb åker de ut ur Sverige, säger kommunalrådet Jenny Broman (V).

GP: Men varför ge en grupp förtur? Det finns också andra som har svårt att få jobb?

– Det är jättemånga ungdomar som har en pressad situation, men många andra ungdomar har alternativet att studera vidare. Ensamkommande åker ut ur Sverige om de inte får jobb, säger Broman.

Kommunalrådet Martin Wannholt (D) är kritisk till förslaget.

– Detta handlar om unga vuxna afghaner som fått avslag, de saknar asylskäl att vara i Sverige, säger han till GP och pekar på att staden har en hög arbetslöshet.

– Att då skapa en gräddfil för unga vuxna som inte ens bedömts ha asylskäl blir orimligt och oförsvarbart.

De rödgrönrosas förslag ska tas upp i kommunstyrelsen den 11 november.

Läs även: Kommunens drag – ger gymnasieafghaner fast jobb så de slipper åka hem

Läs även: Polisrapport: Invandrargäng krigar om narkotikahandeln i Göteborg

Stöd Nyheter Idag

Gillar du det vi gör?

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag