Polisrapport: Invandrargäng krigar om narkotikahandeln i Göteborg

Foto: FT Bild / Håkan Dahlström (CC BY 2.0)
  • Lördag 26 sep 2020 2020-09-26
E-post

GÖTEBORG Afghaner, somalier och syrier slåss om narkotikamarknaden i centrala Göteborg. Det framgår av en polisrapport som tidningen GT rapporterar om. Gängen ryker återkommande ihop i våldsamma drabbningar, och polisen oroar sig för att de ska få tag i skjutvapen.

GT har tagit del av en underrättelserapport från polisen som pekar ut etniskt baserade nätverk som konkurrenter i narkotikahandeln i centrala Göteborg.

Det handlar om ”nyanlända” unga män från Afghanistan, Somalia och Syrien som har gått samman i gäng och livnär sig på att sälja droger. Men gängen kopplas också till personrån och våldsamma sammanstötningar.

GT citerar ur polisrapporten:

”Det sker återkommande stora våldsamma sammandrabbningar i centrala Göteborg mellan unga afghaner och framför allt unga syrier, men även somalier där de slåss om bra försäljningsställen för narkotika. Det har skett ett flertal knivskärningar i samband dessa bråk och polis har vid olika tillfällen anträffat tillhyggen/gatustridsvapen.”

Polisen fruktar att dessa migranter ska plockas upp av tyngre nätverk och att de ska få tag i skjutvapen. Samtidigt är det en svår miljö för polisen att få insyn i.

”Det finns också en oro om vad som händer om individer i dessa grupperingar får tillgång till skjutvapen och hur detta kan påverka de redan våldsamma sammandrabbningarna dem emellan. En sådan utveckling skulle vara särskilt bekymmersamt då nätverken i regel är verksamma i city-området där det oftast rör sig mycket folk.”

I rapporten beskrivs nationalitet eller etnicitet som den gemensamma nämnaren för respektive gäng. Teodor Smedius, chef för polisområde city i Göteborg, tycker dock att den aspekten av problemet är ointressant.

– Jag tycker att det är helt fel att prata om det på det sättet. På något sätt ger det en signal om att man är brottsbenägen beroende var man kommer ifrån. Det går emot all forskning och saknar evidens, säger han till GT.

Läs även: Polischef: ”Klanerna har kommit till Sverige enbart med syfte att organisera och systematisera kriminalitet”

Läs även: Fyra skadade efter knivbråk i Borås – araber och somalier i gängkrig om narkotikamarknaden

Stöd Nyheter Idag

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag