Försöker Sveriges Radio legitimera rasism?

Chang Frick. Foto: Albin Lindstedt
  • Söndag 8 mar 2015 2015-03-08
E-post 634

LEDARE Igår rapporterade Nyheter Idag att Sveriges Radio P3 uppmanade Alice Teodorescu att ”sluta vara en husblatte”. Istället för att be om ursäkt ser det tyvärr ur som att Public Service-bolaget försöker legitimera ordet ”husblatte”.

Det var ett slags humorprogram i Sveriges Radio P3 där Dilan Apak uppmanade den nya politiska redaktören hos Göteborgsposten Alice Teodorescu att sluta vara en såkallad ”husblatte”. Programmet väckte inte oväntat starka reaktioner men istället för att be om ursäkt gör Sveriges Radio något helt annat i ett pressmeddelande från ansvarig utgivare Anne Sseruwagi.

”Debatt har uppstått framförallt kring en lösryckt mening där man förbigående utmanar Teodorescu ”att inte vara husblatte”. Det har tolkats som ett exempel på rasism och partiskt ’vänstervridning’. Det är olyckligt att det uppfattats på det sättet och det har naturligtvis inte varit redaktionens avsikt”, skriver Sseruwagi i pressmeddelandet.

Vad är det Sseruwagi och ytterst Sveriges Radio egentligen säger? Ber de om ursäkt för att de använder ordet ”husblatte” om Teodorescu? Nej, det gör de inte. De förklarar att det är olyckligt att det tolkas som rasism. Ska vi ta det igen? Sveriges Radio tycker att det är olyckligt att ordet husblatte uppfattas som rasism. Fundera på det en stund.

Innan någon protesterar mot det jag skriver och drar yttrandefrihetskortet måste jag poängtera att Sveriges Radio inte har ett skit med yttrandefrihet att göra. Det ska inte vara olagligt att kalla någon för husblatte, lika lite som det ska vara olagligt att vara en uppenbar idiot. Men Sveriges Radio handlar inte om yttrandefrihet – bara för att du får säga något betyder det inte att du ska få ha ett offentligt finansierat radioprogram för att spy ut dina dumheter. Det är två vitt skilda saker.

Man kan ha en privat podd istället och ladda upp på nätet. Det köper jag. Men att människor som råkar äga en TV-apparat via lagstiftning ska vara tvungna att finansiera rasism är något helt annat. Det är just den saken jag invänder emot och det kraftigt.

Det här är problematiskt på många fler plan. Hela radioprogrammet skojade och skämtade om rasbiologiska register och om lasermannen. Och om husblattar. Jag har svårt att se humorn ärligt talat. Det jag ser är ett förminskande av en kvinna som lyckats med så mycket mer än vad idioterna i Public Service någonsin skulle kunna prestera. Teodorescu behöver inte via lagstiftning tvinga människor att finansiera hennes mediala plattform, det finns en efterfrågan för henne ändå. Nu har förvisso Göteborgsposten säkert presstöd, men du förstår nog poängen.

Tyvärr kan jag inte säga samma sak om Sveriges Radio P3. Där förhåller det sig rakt motsatt. För att deras rasistiska, kvinnofientliga och småsinta skit över huvudet taget ska kunna produceras måste staten med våldsmonopol tvinga TV-ägande licensbetalare att finansiera detta illaluktande oanständiga program.

Men värst av allt är att Sveriges Radio inte backar. Tvärtom, de beklagar sig över att folk reagerar mot kvinnoförminskande rasism. De vill uppenbart legitimera detta småsinta mobbande mot en kvinna som uppenbart har kommit mycket längre än vad de själva lyckas med. Sorry Sveriges Radio, men det här är i nivå med avloppsröret Politism.

Men jag ska hjälpa Sveriges Radio på traven och nedan visa hur en anständig ursäkt från ansvarige utgivaren Anne Sseruwagi skulle kunna se ut.

Kära TV-licensbetalare

Under gårdagen sändes ett humorprogram där Göteborspostens politiske redaktör Alice Teodorescu blev kallad för ”husblatte”. Flera lyssnare har hört av sig till Sveriges Radio med anledning av detta, varför vi finner att det är på sin plats med ett klargörande från vår sida.

Vi ber oförblommerat om ursäkt för gårdagens program i Sveriges Radio P3 där ett förminskande och rasistiskt värdeomdöme yttrades mot Alice Teodorescus person. Vi har full förståelse för att våra lyssnare är upprörda över att dessa yttranden sändes inom ramen för verksamheten i Public Service. Med bakgrund av det inträffade kommer vi att se över våra rutiner för att liknande yttranden inte ska sändas igen.

I Sveriges Radios verksamhet ska det inte finnas utrymme för att legitimera rasistiska och nedsättande uttryck mot någon människas person. Tvärtom vilar vår verksamhet på idéer om jämlikhet och en grundläggande respekt för alla människor i vårt samhälle oavsett bakgrund.

Men istället för ovanstående fick vi något annat till svar från Sveriges Radio. Det svaret kan du läsa här i sin helhet.

PS. Det är inte lite talande att jag behöver skriva detta på internationella kvinnodagen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag