Första bilförlossningen ett faktum sedan stängningen av BB i Sollefteå

Sjukhuset i Sollefteå. Foto: faksimil Google Maps
  • Fredag 24 feb 2017 2017-02-24
E-post 784

ÖRNSKÖLDSVIK Nu har det första barnet fötts i en bil på väg till sjukhuset i Örnsköldsvik sedan BB i Sollefteå stängts av besparingsskäl. – Jag ville verkligen inte föda i bilen men till slut gick det inte att hålla tillbaka längre, säger nyblivna mamman Emma Andersson till SVT Nyheter.

Tidigare har Nyheter Idag berättat att BB i Sollefteå stängs av besparingsskäl. Beslutet har väckt kraftiga reaktioner och BB i Sollefteå har till och med ockuperats i protest. Samtidigt startade ABF lokalt studiecirklar i bilförlossning, alltså kurser i hur man föder barn i bilen när man är på väg till sjukhuset.

Och nu har den första bilförlossningen inträffat. Det var i skogen ett par mil från Örnsköldsvik som det inte längre gick att hålla emot för Emma Andersson.

– Jag försökte knipa när värkarna satte in. Jag ville verkligen inte föda i bilen men till slut gick det inte att hålla tillbaka längre, säger hon till SVT Nyheter.

Andersson bor i Graninge, vilket ligger endast ett par mil från Sollefteå. Men eftersom BB var stängt var de tvungna att köra 14 mil till närmaste BB i Örnsköldsvik, men barnet kom ut innan de hann fram. En ambulans kunde däremot skickas för att hämta upp familjen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag