Första klassens hyckleri: Emma Thompson lyxflyger efter klimatprotest

Bild: Aeroprints.com/Garry Knight
  • Måndag 6 maj 2019 2019-05-06
E-post 1628

Skådespelaren Emma Thompson flög första klass från London till New York efter att hon deltagit i en klimatprotest, och bland annat krävt att ”vi måste flyga mindre”.

Emma Thompson deltog tidigare i klimatprotesten Extinction Rebellion som stängde ned delar av London. En av demonstrationerna riktade sig mot flygplatsen Heathrow.

– Vi måste vara här, vi måste göra det här. Det är obekvämt för folk men ibland är det mer obekvämt att lämna kvar en planet som är så fullständigt förstörd, sade Thompson under protesten.

Redan då fick Thompson kritik för att hon flög till protesterna i London från sitt 60-års-firande i Los Angeles, och sade att ”det är svårt att göra mitt jobb utan att flyga ibland, även om jag flyger mycket mindre än tidigare”.

– Vi borde alla flyga mindre, planetens framtid står på spel och det är kanske lite mer viktigt än vårt egna anseende, insisterade Thompson som tillade att hon planterar träd för att väga upp sitt flygande.

Läs även: Klimataktivister blockerade SVT-hus – krävde publicitet

När Emma Thompson två veckor senare åkte från Heathrow till New York var det i en exklusiv förstaklasskupé med plats för endast 14 passagerare, enligt Daily Mail.

En plats i den rymliga förstaklasskupén genererar nära två ton koldioxid per passagerare, tillräckligt för att värma upp ett brittiskt hus i nio månader.

Enligt vittnen ska Thompson dessutom ha ätit biff på flygplanet, trots att hon själv uppmanat till att äta mindre kött för att rädda planeten.

Detta för att nötkreatur producerar metangas, en växthusgas som är 23 gånger kraftigare än koldioxid. Köttproduktionen anses dessutom bidra till växthuseffekten genom att skog, som annars tar upp koldioxid, ersätts av betesmark.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag