Försvarets nya ubåtar försenade och fem miljarder dyrare än planerat

Ubåten på bilden är inte modell A26. Till höger: Peter Hultqvist (S). Foto: Memento Event / politik.in2pic (CC BY-SA 3.0)
  • Måndag 30 aug 2021 2021-08-30
E-post

Försvarets nya ubåtar blir försenade och mer än fem miljarder kronor dyrare än förväntat. Men enligt försvarsminister Peter Hultqvist (S) kommer den ökade kostnaden inte att behöva tas igen någon annanstans.

Två ubåtar som beställdes till det svenska försvaret 2015 blir försenade med flera år och mer än fem miljarder kronor dyrare än planerat, rapporterar SvD Näringsliv.

Beskedet kommer efter att Försvarets Materielverk, FMV, tecknat tilläggsavtal med Saab där kostnaden för ubåtarna skrivs upp från 8,6 miljarder kronor till cirka 14 miljarder kronor. Ubåtarna väntas levereras först år 2028 eller 2029.

LÄS ÄVEN: Sverige får två nya ubåtar – Frågan är om de kommer vara tillräckliga

En av anledningarna till att avtalet har varit tvunget att omförhandlas beror enligt FMV på tilläggsutrustning som smygteknik och torpeder. De hänvisar också till att skicket på det varv i Karlskrona som ska producera ubåtarna överskattats.

Ubåtarna i fråga är av modellen A26 och anses strategiskt viktiga för försvaret. Enligt försvarsminister Peter Hultqvist (S) är det därför viktigt att projektet fortsätter trots kostnadsökningar och förseningar.

– Jag ser inte några realistiska alternativ, säger Hultqvist till SvD Näringsliv.

Enligt Hulqvist ryms kostnadsökningarna inom finansieringen av det försvarsbeslut som fattades 2020. De fem miljarder kronorna behöver därmed inte tas från någon annan del av försvaret, menar han.

Liberalerna, som förhandlade med regeringen om försvarsbeslutet, är skeptiska.

– Det finns inga fria fem miljarder som flyter runt i försvarsekonomin. Det kommer självklart att tas från annat håll, säger Liberalernas försvarspolitiske talesperson Allan Widman till SvD Ekonomi.

LÄS ÄVEN: Peter Hultqvist kvar som försvarsminister efter L och C:s kovändning

LÄS ÄVEN: Amerikanskt luftvärnssystem kan bli dubbelt så dyrt

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag