Peter Hultqvist kvar som försvarsminister efter L och C:s kovändning

Foto: Gatis Dieziņš/Hanif Bali Twitter
Foto: Gatis Dieziņš/Hanif Bali Twitter
  • Tisdag 19 sep 2017 2017-09-19
E-post 340

SVERIGE Peter Hultqvist (S) sitter kvar som försvarsminister efter misstroendeomröstningen idag. Det skriver riksdagen på sin hemsida.

135 riksdagsledamöter från Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna röstade för misstroendet medan 137 ledamöter från den rödgröna regeringen röstade nej. 175 röster, alltså en majoritet av ledamöterna, hade krävts för att fälla försvarsministern.

Liberalerna, Centerpartiet och Vänsterpartiet valde att lägga ned sina röster och därmed ge försvarsministern och i förlängningen regeringen sitt passiva stöd.

L och C hotade i somras att, tillsammans med Allianskollegorna, fälla Hultqvist så snart riksdagen öppnade i höst. Detta sedan statsminister Stefan Löfven (S) vägrat sparka honom ur regeringen som en konsekvens av den IT-skandal som skakat Transportstyrelsen.

De båda mittenpartiernas helomvändning i frågan förra veckan räddade kvar Hultqvist på posten. För Löfvens del var det inte endast ett enstaka statsråd som stod på spel, hela regeringen var hotad av misstroendet och enligt källor till Aftonbladet övervägde Löfven att avgå.

19 ledamöter var inte på plats vid den symboliskt viktiga omröstningen idag, de flesta av dem sverigedemokrater. Enligt sajten riksdagsskolket.se delar SD och Vänsterpartiet på förstaplatsen över ledamöter som håvar in riksdagslön utan att gå till jobbet.

SE ÄVEN: Spricka i Alliansen när C och L hoppar av misstroendevotum

De skolkade vid omröstningen idag

Börje Vestlund (S)
Finn Bengtsson (M)
Camilla Waltersson Grönvall (M)
Kent Ekeroth (SD)
Runar Filper (SD)
Josef Fransson (SD)
Pavel Gamov (SD)
Nina Kain (SD)
Julia Kronlid (SD)
Jonas Millard (SD)
Johan Nissinen (SD)
Johnny Skalin (SD)
Björn Söder (SD)
Hanna Wigh (SD)
Staffan Danielsson (C)
Helena Lindahl (C)
Momodou Jallow (V)
Anna Hagwall (-)
Margareta Larsson (-)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag