Försvarsmakten hyllar pride – vänder sig mot ”macho-kultur”

Försvarsmakten på prideparad 2018. Foto: Jopparn (CC BY-SA 4.0)
  • Måndag 2 aug 2021 2021-08-02
E-post

SVERIGE En annons från Försvarsmakten där regnbågsflaggan står i centrum har fått många att reagera i sociala medier. Medan vissa hyllar budskapet är andra kritiska till att myndigheten tar politisk ställning.
– Vi har traditionellt förknippats med macho-kultur, det vill vi komma ifrån, förklarar Försvarsmaktens pressekreterare.

På söndagen pryddes Svenska Dagbladets förstasida av en annons från Försvarsmakten. På bild syns några soldater, varav en håller i en regnbågsfärgad pridefana. ”En flagga värd att försvara”, lyder reklamtexten.

”Vi försvarar mänskliga rättigheter, allas lika värde och vår rätt att leva som vi själva väljer”, står det vidare.

På Twitter har tilltaget fått både ris och ros. Vissa, som journalisten och försvarsdebattören Patrik Oksanen, hyllar annonsen.

 

– Det är en snygg och talande annons som markerar att Försvarsmakten är inkluderande och försvarar allas rätt att älska vem man vill. En tydlig och bra markering av vad som är värt att försvara i Sverige, säger Oksanen till Expressen.

Men annonsen har också fått sin beskärda del av kritik i sociala medier. Vissa tycker liksom Twitterprofilen Pontus Persson att det hade varit mer lämpligt för soldaterna att höja den svenska flaggan.

 

– Reaktionerna är förutsägbara. Den här typen av frågor mobiliserar högerextrema krafter som anonymt spyr ut galla över Försvarsmakten. Och också ryska konton som gillar att utmåla Sverige som dekadent, säger Patrik Oksanen.

Högerdebattören och journalisten Ivar Arpi ansluter sig till skaran av kritiker.

– Det är möjligt att vara för att hbtqi-personer ska inkluderas samtidigt som man är principiellt kritisk till att Försvarsmakten och myndigheter går i pridetåg och använder regnbågsflaggan som symbol. Man kan ha två tankar i huvudet samtidigt, säger Arpi till Expressen.

– Försvarsmakten ska akta sig för kontroversiella symboler. Den kan hålla sig till svenska flaggan, det räcker gott och väl.

På måndagen inleds en pridevecka där Försvarsmakten kommer att delta med en digital kampanj.

– Vi gör ett ställningstagande för människors lika värde. Försvarsmakten är öppen för alla oavsett religion, etnisk tillhörighet och sexuell läggning. Vi har traditionellt förknippats med macho-kultur, det vill vi komma ifrån, säger Therese Fagerstedt, pressekreterare på Försvarsmakten, till Expressen.

Läs även: Försvarets tidning stoppade kritik av ÖB:s Pridedeltagande

Läs även: Försvarets senaste drag: Gratis mensskydd till värnpliktiga

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag