Förtroendet för Dadgostar (V) rasar

Bild: Faksimil SVT Play
  • Lördag 26 mar 2022 2022-03-26
E-post 358

Förtroende för V-ledaren Nooshi Dadgostar rasar kraftigt i den senaste mätningen från SVT/Novus, som gjorts efter att Ryssland inledde sin invasion av Ukraina.

Vänsterpartiet röstade som enda parti i riksdagen nej till att skicka vapen till Ukraina. Partiet ändrade sin inställning efter omröstningen, men av Novus senaste mätning att döma har förtroendet för V-ledaren fått en törn och sjunker med hela 7 procentenheter, från 30 procent i februari månads mätning till 23 i mars.

– Nooshi Dadgostar har haft en period av högt förtroende sedan regeringskrisen förra sommaren, men tappet nu är en varningsklocka för V, säger Novus vd Torbjörn Sjöström till SVT.

Läs även: Vänsterpartiet säger nej till att skicka vapen till Ukraina

Läs även: Vänsterpartiet ändrar sig om vapen till Ukraina

Hanna Gedin (V), tf partisekreterare, skriver till SVT att ”tider av krig och kris gynnar ofta sittande regering medan andra får stå tillbaka, vilket troligen spelar en viktig roll här”.

Förtroendet för statsminister Magdalena Andersson (S) ökar också kraftigt i mätningen, där hon går fram med 6 procentenheter, från 53 procent till 59.

– Bakom de höga siffrorna ligger att även sympatisörer till oppositionspartierna i det andra blocket har förtroende för henne, vilket vi inte är vana vid. Inte sedan Fredrik Reinfeldts tid som statsminister har någon kunnat överbrygga den klyftan på det sättet, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus.

Även ledarna för de två största oppositionspartierna, Ulf Kristersson (M) och Jimmie Åkesson (SD) får ökat förtroende i mätningen, med 3 respektive 2 procentenheter.

Förtroendet ökar även för Nyamko Sabuni (L) med 3 procentenheter. Liberalerna har länge varit för ett svenskt NATO-medlemskap, en fråga som fått förnyad aktualitet i och med Rysslands invasion av Ukraina.

– Visserligen en signifikant ökning, men från låga nivåer och det kommer att krävas mer om de ska klara riksdagsspärren i september, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus.

Läs även: Undersökning: Svensk majoritet vill gå med i Nato – om Finland gör det

Novus förtroendemätning i mars

Mätningen gjorde mellan 3 och 9 mars med 1001 svarande respondenter. Förändring sedan förra mätningen inom parentes.

Magdalena Andersson (S) 59 (+6)

Ulf Kristersson (M) 36 (+3)

Jimmie Åkesson (SD) 28 (+2)

Ebba Busch (KD) 27 (-1)

Nooshi Dadgostar (V) 23 (-7)

Annie Lööf (C) 22 (0)

Nyamko Sabuni (L) 9 (+3)

Märta Stenevi (MP) 6 (0)

Per Bolund (MP) 6 (0)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag