Förtroendet för SVT och SR rasar

Foto: Nyheter Idag
Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 25 apr 2018 2018-04-25
E-post

SVERIGE Förtroendet för SVT sjönk från 77 procent till 73 procent förra året, skriver public service-kanalen. Nedgången är störst bland unga och de som anser sig vara till höger på den politiska skalan.

Bland de som säger sig vara ”klart till höger” har 60 procent förtroende för både SVT och SR.

– Det finns andra medier som kanske passar bättre med den verklighetsbild man har. Det gäller även för dem som befinner sig på högerkanten, säger Ulrika Andersson, forskare på SOM-institutet vid Göteborgs universitet, som har gjort studien.

Bland partierna sticker Sverigedemokraterna ut och knappt varannan sympatisör har förtroende för SVT och SR. Det tycker Aron Emilsson, SD:s kulturpolitiske talesperson, låter förvånansvärt högt.

– Jag tror att det visar på en tydlig spricka i tilliten till samhällskontraktet och i förtroendet mellan allmänheten och etablerade institutioner i demokratin som medierna är en del av. Man känner inte längre att medierna speglar den verklighetsbild man själv har, det man ser runtomkring sig, och de samhällsproblem man står inför, säger Aron Emilsson till SVT.

Vd:n inte oroad

Reportern frågar om han tycker att SVT är vänstervridet.

– Det finns en tydlig sådan slagsida och den måste man komma till bukt med, svarar Aron Emilsson.

SVT:s vd Hanna Stjärne är dock inte bekymrad över det relativt låga förtroendet hos sverigedemokrater.

– Vi har förtroende hos Sverigedemokraternas väljare. Vi har förtroende som ligger högt hos alla grupper i Sverige. Sen den här gruppen som har riktigt högt förtroende, den skiljer sig. Ibland på grund av partihemvist, ibland beroende på ålder eller vart i landet du bor. Jag vill att så många som möjligt ska känna ett högt förtroende för SVT, säger Hanna Stjärne.

Läs även: Regeringen vill tvinga alla att betala för SVT och SR via skattsedeln: ”När vi betalar för public service då investerar vi i vår demokrati”

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag