Fortsatt flopp för C i DN/Ipsos – S når nya höjder

Bild: Pressbild Centerpartiet/ Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0
  • Onsdag 1 feb 2023 2023-02-01
E-post

Centerpartiet fortsätter tappa mark i januari månads mätning från DN/Ipsos, där partiets väljarstöd är nere på 5 procent, jämfört med partiets valresultat på 6,7 procent. I DN/Ipsos mätningar efter valet har partiet tappat från 7 procent.

– Efter att Annie Lööf meddelat sin avgång har Centerpartiet spelat en undanskymd roll i politiken. Efter maktskiftet har man inget direkt inflytande. Jag tror att det är där man får söka förklaringen. Även om avståndstagandet från Sverigedemokraterna verkar ligga fast så är det svårt för väljarna att veta vart partiet tar vägen, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos, till Dagens Nyheter.

Läs även: Dansk skalle och överfall i toakön – här är domarna mot Demirok (C)

Partiet tappar framförallt till Socialdemokraterna, som tagit var fjärde C-väljare. Det bidrar till att S får sitt bästa resultat i Ipsos på 14 år, med ett väljarstöd på hela 37 procent, en uppgång med 7 procentenheter jämfört med valresultatet.

– Troligen är det i första hand en reflektion av att regeringen Kristersson har problem. Väljarnas missnöje driver upp Socialdemokraterna siffror. Många uppfattar det som att regeringen har svikit vallöften om elstöd och bränslepriser. Och även om ingen trodde att gängkriminaliteten skulle lösas på ett halvår så ser alla att utvecklingen just nu går åt rakt motsatt håll, säger Nicklas Källebring, som även pekar på inflationen och problemen med Sveriges Nato-ansökan.

Tack vare framförallt S uppgång ökar de rödgröna partierna sitt övertag och får sammanlagt 54 procent mot 44 procent för de blågula.

Läs även: Fiasko för regeringen i DN/Ipsos efter sveken

DN/Ipsos mätning i januari

Ipsos har genomfört 1 659 intervjuer med röstberättigade personer under perioden 17-29 januari. Förra månadens resultat inom parentes.

Socialdemokraterna 37 (35)

Moderaterna 18 (18)

Sverigedemokraterna 18 (19)

Vänsterpartiet 8 (7)

Centerpartiet 5 (6)

Liberalerna 4 (3)

Kristdemokraterna 4 (5)

Miljöpartiet 4 (5)

Läs även: Rödgrön ledning när S tok-ökar i Sentio – M tappar stort

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag