Fortsatt kräftgång för C i SR/Kantar Sifo – lägsta stödet på nio år

Muharrem Demirok (C). Foto: Pressbild Centerpartiet
  • Lördag 4 mar 2023 2023-03-04
E-post 0

Muharrem Demirok har haft en tuff start som partiledare för Centerpartiet. Sedan han efterträdde Annie Lööf har stödet för partiet krackelerat. Och i Svensk väljaropinions februarimätning – en sammanvägning av partisympatiundersökningar som görs av Kantar Sifo för Ekots räkning – får C det lägsta stödet på nio år.

4,6 procent av väljarstödet landar Centerpartiet på i mätningen, vilket är partiets sämsta resultat sedan våren 2014.

– För det första är det ganska naturligt att partier som aviserar partiledarskiften sjunker lite i opinionen och särskilt i ett läge där man gärna tyr sig till de stora partierna i oroliga tider, säger centerns tillförordnade partisekreterare Magnus Demervall till Ekot.

Läs även: C under spärren i Sentio – sämsta siffran sedan 2014

Även för de andra småpartierna går det trögt i Svensk väljaropinions mätning. Lägst stöd får Liberalerna som hamnar under riksdagsspärren med 3,4 procent.

Kristdemokraterna balanserar också i farozonen med 4 procent av stödet. De hamnar därmed under Miljöpartiet på 4,3 procent.

Bäst går det för Socialdemokraterna med ett stöd på 36,9 procent medan även Moderaterna och Sverigedemokraterna ökar något jämfört med januarimätningen till 19,7 respektive 18,2 procent.

Februarimätningen av svensk väljaropinion

Undersökningen Svensk väljaropinion är en sammanvägning av flera olika opinionsmätningar för februari månad gjorda av instituten Novus, Ipsos och Kantar Sifo. Totalt ingår 10 218 intervjuer i mätningen. Resultatet för januari månads mätning skrivs inom parentes.

Socialdemokraterna 36,9 (36,7)

Moderaterna 19,7 (18,8)

Sverigedemokraterna 18,2 (18)

Vänsterpartiet 7,2 (7,7)

Centerpartiet 4,6 (5,1)

Miljöpartiet 4,3 (4,6)

Kristdemokraterna 4 (4,2)

Liberalerna 3,4 (3,3)

Övriga 1,6 (1,8)

Läs även: MP, KD och L under spärren i DN/Ipsos – S tappar till SD och M

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag