MP, KD och L under spärren i DN/Ipsos – S tappar till SD och M

Bild: Stina Virkamäki, valtioneuvoston kanslia - FinnishGovernment/CC BY 2.0/FarbrorAnna/CC BY-SA 4.0
  • Onsdag 1 mar 2023 2023-03-01
E-post 0

Februarimätningen från DN/Ipsos är dyster läsning för de tre småpartierna Miljöpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna, som alla hamnar under riksdagsspärren.

Värst är läget för L, som bara når 3 procent i mätningen, avrundat nedåt. Det är en minskning sedan förra mätningen, där partiet fick 4 procent.

Både MP och KD får 4 procent i mätningen, men det är avrundat uppåt, vilket innebär att inget av partierna skulle klara sig kvar i riksdagen om mätningen blev valresultat.

Läs även: C under spärren i Sentio – sämsta siffran sedan 2014

På den blågula sidan går Moderaterna och Sverigedemokraterna fram något jämfört med januarimätningen, samtidigt som Socialdemokraterna tappar. S tappar dessutom främst till M och SD, men ligger kvar på ett högt resultat med 36 procent i mätningen.

– Socialdemokraterna ligger ändå kvar på en historiskt hög nivå. Bortsett från januarimätningen får man gå tillbaka till 2009 för att hitta en högre skattning, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos, till Dagens Nyheter.

Det rödgröna blocket behåller ledningen i mätningen, med 52 procent mot 46 procent för de blågula partierna.

Läs även: Ny opinionsflopp för Demirok (C) i Sifo

DN/Ipsos mätning i februari

Ipsos har genomfört 1 692 intervjuer med röstberättigade personer under perioden 14-26 februari. Förra mätningens resultat inom parentes. Resultatet presenteras i hela tal.

Socialdemokraterna 36 (37)

Moderaterna 20 (18)

Sverigedemokraterna 19 (18)

Vänsterpartiet 7 (8)

Centerpartiet 5 (5)

Kristdemokraterna 4 (4)

Miljöpartiet 4 (4)

Liberalerna 3 (4)

Läs även: S ökar och SD tappar i SVT/Novus: ”Tar tid att få reformer på plats”

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag