Fortsatt kräftgång för MP – under spärren i ny undersökning

Bild: Bengt Nyman/CC BY 2.0/Sveriges riksdag
  • Söndag 23 jan 2022 2022-01-23
E-post 3183

SVERIGE Miljöpartiets kräftgång i opinionsundersökningarna fortsätter. I Kantar Sifos väljarbarometer för januari hamnar partiet på ynka 3 procent – exakt en procentenhet under riksdagsspärren. Men trots MP:s låga siffror är det fortfarande det rödgröna blocket som innehar ledningen över den blågula sidan.

Utöver MP landar även Liberalerna alltjämt under riksdagsspärren med ett stöd på 2,9 procent. Det innebär en ytterst marginell ökning på 0,1 procentenhet från förra månaden.

Överlag är det inga dramatiska skillnader från tidigare undersökningar.

– I grunden stabilt. Det är en övervikt för den S-ledda sidan på ungefär 3 procentenheter, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Kantar Public, på organisationens Youtubekanal.

Läs även: V tappar stort i Sentio – men rödgröna når majoritet när S ökar

Socialdemokraterna landar i undersökningen på 31,1 procent. Det är samma resultat som partiet nådde i december. Dock har Kantar Sifo kunnat upptäcka ett något sviktande stöd under undersökningens gång.

– Det gick ännu bättre i början av vår undersökningsperiod och sedan började vi få de här diskussionerna om elpriser och kanske också en del om covid, så då tappade man litegrann, säger Sjörén.

Även Vänsterpartiet hamnar på näst intill samma (0,1 procentenhet lägre) resultat som i december. För MP fortsätter resan nedåt och med sina 3,0 procent kammar man hem sitt sämsta resultat i väljarbarometern sedan 1994, enligt Sjörén.

– I vissa sektorer har man helt försvunnit. Bland privatanställda, både arbetare och tjänstemän, så har man bara drygt en procent, säger Sjörén.

På högersidan går Moderaterna upp något jämfört med föregående mätning medan både Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna tappar något.

Skulle resultatet stå sig till valet innebär det att vänstersidan (S, C och V) får 182 riksdagsmandat medan högersidan (M, KD och SD) landar på 167.

Kantar Sifo – väljarbarometer för januari

Socialdemokraterna: 31,1 (+ 0,0)

Moderaterna: 20,9 (+ 0,9)

Sverigedemokraterna: 19,2 (- 0,5)

Vänsterpartiet: 9,6 (- 0,1)

Centerpartiet: 7,0 (+ 0,0)

Kristdemokraterna: 4,4 (- 0,7)

Miljöpartiet: 3,0 (- 0,2)

Liberalerna: 2,9 (+ 0,1)

Läs även: Bottennapp för MP i Aftonbladet/Demoskop

Läs även: Tovatt (MP) lämnar politiken – vill inte ”bli för bitter”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag