Fortsatt kvinnodominans på Jämställdhetsmyndigheten – enbart kvinnor i ledningen

Foto: Tim Mossholder
  • Tisdag 10 mar 2020 2020-03-10
E-post 2100

SVERIGE Jämställdhetsmyndigheten är allt annat än jämställd – om man ser till könsfördelningen. Inte en enda man sitter i myndighetens ledningsgrupp, samtidigt som regeringen hotar näringslivet med påtvingad kvotering.

Under åren har den så kallade feministiska regeringen gång på gång hotat med kvotering för att komma till rätta med det man menar är en könsobalans i svenska bolagsstyrelser.

Men när det kommer till den myndighet som regeringen själv inrättade som ett led i jämställdhetspolitiken tycks det inte lika noga med hur könsfördelningen ser ut.

Vid fjolårets slut hade Jämställdhetsmyndigheten 71 anställda, varav 53 eller 75 procent var kvinnor. I myndighetens ledningsgrupp sitter åtta personer och där är samtliga kvinnor.

Läs även: Storbedragaren till sina fans: ”Jag är den rikaste romska mannen av alla”

Nyheter Idag har frågat myndigheten om man ser kvinnodominansen som ett problem.

”Vi strävar efter en jämn könsfördelning. Jämställdhet är ett kunskapsområde som berör alla människors livsvillkor så det vore givetvis önskvärt att fler män arbetade hos oss”, skriver pressansvarig Simon Falk.

Vi frågade även om man gör något för att rätta till den skeva könsfördelningen.

”Ja. En viktig del av arbetet är att ständigt se över vår rekrytering för att få fler män att söka tjänster hos oss. I dag kommer ungefär 20 procent av ansökningarna till våra utlysta tjänster från män. En anledning till att Jämställdhetsmyndigheten finns till är att motverka hinder för jämställdhet i det svenska samhället. Ett sådant hinder kan vara normer som säger att jämställdhetsfrågor främst gäller kvinnor.”

Läs mer: Aida Hadzialic (S) vill strama åt migrationspolitiken – nu sågas hon av S-toppar

Läs även: Reinfeldt till attack mot Danmark för gränskontrollerna: ”Kommer bara att skapa nya krig”

Bli prenumerant

Tycker du att det behövs ett alternativ till Public Service, till de stora mediehusen?

Du kan göra skillnad.

Stöd Nyheter Idag genom att bli prenumerant för 69 kronor i månaden och då får du också allt PLUS-material.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag