Fortsatta passproblem för polisen – ”tekniska problem” hos leverantören

Bild: Nyheter Idag
  • Torsdag 19 maj 2022 2022-05-19
E-post 155

SVERIGE Passtrulen hos den svenska polisen fortsätter. Efter omfattande problem med robotar som bokat upp passtider är det nu företaget som tillverkar passen som stött på ”tekniska problem”. Det meddelar polisen i ett pressmeddelande.

Teknikstrulet hos leverantören gör – enligt uppgift till polisen – att företaget inte kommer att kunna leverera passen enligt avtal. Påföljden blir en längre väntetid för svenska medborgare att få ut sina pass.

– Polismyndigheten driver på hårt för att se till att företaget fullgör avtalet. Parallellt fortsätter arbetet inom myndigheten med att öka antalet tillgängliga tider. Det arbetet ser vi nu också resultat av och på flera håll i landet ökar nu antalet tillgängliga tider, säger Per Engström, nationell kommenderingschef för den särskilda händelsen Pass, i pressmeddelandet.

Läs även: Nu stoppar polisen de passtidsbokande robotarna

Vidare skriver polisen att en delegation från myndigheten har besökt den finska leverantören under veckan för att försäkra sig om att de uppkomna problemen ”hanteras skyndsamt”.

Följetong under våren

Passproblemen hos polisen har varit en följetong i Sverige under våren.

I synnerhet är det passtiderna som varit i fokus eftersom dessa varit uppbokade under i stort sett hela våren och sommaren, bland annat på grund av att robotar har bokat upp  tider som sedan sålts vidare till privatpersoner på webbplatser och i Facebookgrupper.

Polisen har därefter vidtagit åtgärder för att stävja problemet genom att göra bokningarna personliga och dessutom införa en så kallad ”captcha” för att stoppa robotbokningar.

Tidigare i maj meddelade polisen att ytterligare arbete har gjorts för att minska passköerna i landet.

– Vår personal arbetar hårt och på allt fler orter i tvåskift och på helger för att öka möjligheten för medborgarna att söka nationellt id-kort och pass. Den senaste veckan har väntetiden i ett nationellt snitt minskat med fyra veckor och vi ska fortsätta arbetet för att minska väntetiderna, sade Per Engström i pressmeddelandet då.

Nyheter Idag söker polisen för en kommentar.

Läs även: Polisen fortsätter släppa passtider utan att stoppa botar

Läs även: ”Polisens strävan är att medborgarna ska få tid för pass så fort som möjligt”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag