”Polisens strävan är att medborgarna ska få tid för pass så fort som möjligt”

Bild: Faksimil bokapass.nemoq.se
  • Tisdag 29 mar 2022 2022-03-29
E-post

Polisen arbetar med lösningar för att ”på teknisk väg minimera kryphål som gör att man kan utnyttja systemet” för bokning av passtider, skriver Anna Engelbert, pressekreterare hos polisen till Nyheter Idag. I en intervju med TT uppger polisen att man ska införa Bank-ID. Samtidigt fortsätter polisen att släppa nya passtider som kan bokas upp av botar och säljas vidare.

Nyheter Idag uppmärksammade igår att polisen fortsätter släppa passtider trots misstankar om att de bokas upp av botar för att säljas vidare till privatpersoner. Bland annat finns en hemsida som erbjuder sig att boka upp passtider för 299 kronor per person.

Läs även: Polisen fortsätter släppa passtider utan att stoppa botar

Nyheter Idag har varit i kontakt med polisen med frågor om varför man fortsätter släppa tider utan att säkra att de släppta tiderna inte bokas upp av botar, utan att få svar.

Nu har Anna Engelbert, pressekreterare på polisens nationella mediecenter, besvarat mejlet från Nyheter Idag, utan att besvara de specifika frågorna.

”Polisens strävan är att medborgarna ska få tid för pass så fort som möjligt. För att säkerställa detta pågår ett intensivt arbete för att stärka upp organisationen och på teknisk väg minimera kryphål som gör att man kan utnyttja systemet” skriver Engelbert, och hänvisar till en intervju Magnus Roglert, chef för enheten för förvaltningsrätt vid Polismyndigheten, har gjort med TT.

I intervjun säger Roglert att polisen lägger till fler tider för att möta det ökade behovet av passtider.

– I till exempel region Syd lade man till 7 000 extratider under förra veckan. Ser man över hela landet har alla polisregioner utökat med flera tider. Man har också öppet på helgerna även om det nu inte är fullt helgöppet, säger han till TT.

Roglert säger också att polisen planerar att införa bank-id för att stoppa botar från att boka tider. När lösningen är på plats kan han emellertid inte svara på.

– Vi arbetar för en sådan lösning, sedan om det går att göra i kort närtid kan jag inte svara på. Det är lite mer tekniskt komplicerat och vi måste också ta hänsyn till det så kallade tillgänglighetsdirektivet som tar hänsyn till de personer som har något slags funktionshinder så dessa inte utestängs från systemet, säger Roglert till TT.

Läs även: Passtider bokas och säljs vidare – lagligt enligt polisen

Läs även: Människosmugglare inför rätta – hyrde ut svenska pass till illegala immigranter

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag