Förundersökning inleds mot Kärrholm (M) – anklagas för grovt förtal av El-Haj (S)

Bild: Riksdagen.se/Nikrifit/CC BY-SA 4.0
  • Fredag 3 nov 2023 2023-11-03
E-post

Särskilda åklagarkammaren inleder en förundersökning mot riksdagsledamoten Fredrik Kärrholm (M) om grovt förtal av riksdagsledamoten Jamal El-Haj. Kärrholm har anklagat El-Haj för att vara en säkerhetsrisk med koppling till Hamas i en serie inlägg på plattformen X.

Förra torsdagen polisanmälde Socialdemokraternas riksdagsledamot Jamal El-Haj riksdagsledamoten Fredrik Kärrholm (M) för grovt förtal. Det påstådda förtalet utgörs av en serie inlägg på plattformen X, där Kärrholm anklagat El-Haj för att vara ”en säkerhetsrisk” med kopplingar till terrororganisationen Hamas.

”Få företeelser anses så allmänt förkastliga som samröre eller samverkan med terrorister; för en riksdagsledamot är blotta anklagelsen därom förödande. Det gäller särskilt då den ifrågavarande terrororganisationen i närtid begått ett fasansfullt massmord på oskyldiga civila” skrev El-Haj i sin polisanmälan.

I våras fick El-Haj fick hård kritik efter att han deltagit på en palestinsk konferens i Malmö. Konferensen ordförande Abu Rashid har enligt flera experter kopplingar till Hamas, och sitter nu häktad i Nederländerna som misstänkt för terrorfinansiering.

Nu har särskilda åklagarkammaren inlett en förundersökning mot Fredrik Kärrholm, vilket SVT var först med att rapportera.

– Jag har inlett förundersökning, det gjorde jag igår, säger vice överåklagare Bengt Åsbäck till SVT.

Fredrik Kärrholm skriver till Expressen att han har ”påtalat objektiva omständigheter” i sina inlägg om El-Haj.

”Jamal El-Haj har till exempel deltagit på en konferens där han umgåtts intimt med en person som nu uppges vara misstänkt för terrorfinansiering. Detta trots avrådan från det egna partiet. Det är ett uppenbart riskbeteende och något som behöver ifrågasättas,” skriver Kärrholm till tidningen.

Läs även: El-Haj polisanmäler Kärrholm (M) för grovt förtal

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag