El-Haj (S) polisanmäler Kärrholm (M) för grovt förtal

Bild: Riksdagen.se/Nikrifit/CC BY-SA 4.0
  • Fredag 27 okt 2023 2023-10-27
E-post

Riksdagsledamoten Jama El-Haj (S) polisanmäler riksdagsledamoten Fredrik Kärrholm (M) för grovt förtal, rapporterar Aftonbladet. Anledningen är ett antal inlägg på plattformen X, där Kärrholm bland annat skrivit att ”Socialdemokraternas riksdagsledamot Jamal El-Haj är en säkerhetsrisk. Han har kopplingar till terrororganisationen Hamas och sprider desinformation”.

El-Haj gjorde sin polisanmälan på torsdagen, och skriver i den att ”Få företeelser anses så allmänt förkastliga som samröre eller samverkan med terrorister; för en riksdagsledamot är blotta anklagelsen därom förödande. Det gäller särskilt då den ifrågavarande terrororganisationen i närtid begått ett fasansfullt massmord på oskyldiga civila”.

El-Haj tillägger att påståendena har fått stor spridning då Kärrholm har över 40 000 följare på plattformen.

Jamal El-Haj fick hård kritik efter att ha deltagit på en palestinsk konferens i Malmö under våren. Konferensen ordförande Abu Rashid har enligt flera experter kopplingar till Hamas, och sitter nu häktad i Nederländerna som misstänkt för terrorfinansiering.

”Mitt deltagande vid konferensen innebär däremot inte att jag skulle hysa några sympatier för terroristorganisationen Hamas” skriver El-Haj i sin polisanmälan och tillägger att ”en Palestinavän inte är detsamma som en Hamaskramare”.

Jamar El-Haj vill inte låta sig intervjuas om sin polisanmälan av Aftonbladet, men skickar en skriftlig kommentar till tidningen.

”Det är för mig oerhört allvarligt att en moderat riksdagsledamot och dessutom polis sprider rena lögner. Som politiker är jag van vid ett högt tonläge i debatten men det finns gränser för vad man får säga och då ser jag det som mitt ansvar att markera när övertramp görs. Nu får den juridiska processen ha sin gång, I väntan på beslut kommer jag inte att kommentera detta ytterliga” skriver El-Haj.

Även Fredrik Kärrholm skickar en skriftlig kommentar till Aftonbladet. ”Jag står för det jag sagt. Jag har påtalat objektiva omständigheter, bland annat att Jamal El-Haj deltagit i en Hamas-kopplad konferens och delat propaganda från Hamas. Nu får en eventuell utredning ha sin gång” skriver Kärrholm till tidningen.

Tidigare miljö- och klimatminister Annika Strandhäll skriver i ett inlägg på plattformen X att ”Jamal El Haj gör rätt som polisanmäler Fredrik Kärrholm”.

”Förföljelsen och påhoppen t o m från regeringskansliet på min riksdagskollega har varit helt vidriga. Det får vara nog. Sedan när kan inte en riksdagsledamot ha palestinsk bakgrund utan att bli utsatt på detta sätt” skriver Strandhäll vidare.

Läs även: Efter talet nu tvingas El-Haj till timeout från utrikesutskottet

Läs även: El-Haj slipper uteslutning sågar egna partiet: ”Väljer att vika sig”

Läs även: Strandhäll försvarar El-Haj: ”En god socialdemokrat”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag