Förvaltningsrätten stoppar slöjförbud i Skurups skolor

Foto: Flickr
  • Tisdag 17 nov 2020 2020-11-17
E-post

SKURUP/STAFFANSTORP Förvaltningsrätten i Malmö har beslutat att upphäva två beslut från Skurups respektive Staffanstorps kommun om förbud mot att bära huvudduk i skolan. Det meddelar domstolen på sin hemsida på tisdagen.
– Jag ser det som självklart att vi ska överklaga till kammarrätten, säger Lars Nyström (SD), oppositionsråd i Skurup.

I december förra året röstade Moderaterna, Sverigedemokraterna och det lokala Skurupspartiet igenom ett förbud mot huvudduk i kommunens för- och grundskolor i Skurups kommunfullmäktige. Förbudet skulle gälla för både elever och personal.

Nu meddelar förvaltningsrätten i Malmö att Skurups slöjförbud samt ett liknande beslut i Staffanstorp strider mot bestämmelserna om religionsfrihet i grundlagen och Europakonventionen. Besluten ska därför upphävas.

Förvaltningsrätten skriver:

”Förslag om förbud mot huvudduk har lagts fram i riksdagen vid flera tillfällen men avslagits. Konstitutionsutskottet har i samband med detta uttalat att det är en självklar utgångspunkt att var och en har en frihet att klä sig som han eller hon vill och att en lagstiftning som förbjuder slöja ute i samhället eller för barn i vissa verksamheter inte bör komma i fråga.”

– Det finns således inget lagligt stöd för att besluta om sådana förbud på kommunal nivå, säger rådmannen Henrik Hedberg.

Lars Nyström, oppositionsråd och gruppledare för SD i Skurup, har tagit del av rättens beslut.

– Jag ser det som självklart att vi ska överklaga till kammarrätten, och vidare om det skulle behövas, säger han.

– Kammarrätten är ju en högre instans och vi menar på att de kanske gör en helt annan tolkning.

Stöd Nyheter Idag

Gillar du det vi gör?

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag