Tjänstemän kördes över – nu införs slöjförbud i skånska Skurup: ”Här är det jämställdhet som gäller!”

Kvinna i slöja. Foto: Daniele Febei
  • Tisdag 17 dec 2019 2019-12-17
E-post 5533

SKURUP Moderaterna, Sverigedemokraterna och det lokala Skurupspartiet röstade på måndagen igenom en motion om förbud mot huvudduk i kommunens grund- och förskolor. Förbudet gäller både barn och personal. ”SD fick stöd av (M+Sku.P) mot alla de övriga rödgrönaliberala partierna”, jublar SD på sin Facebooksida.

Det var oklart in i det sista om SD:s motion om förbud mot huvudduk i Skurups kommunala grund- och förskolor skulle gå igenom på måndagens kommunfullmäktige. Moderaterna, som  tillsammans med Centerpartiet styr kommunen i minoritet, hade i kommunstyrelsen nobbat förbudet.

Läs mer: ”Macron eller Erdogan?” – Hanif Bali ber C och L välja om slöjan

Men när motionen väl kom upp i kommunfullmäktige vann den med stöd av SD, M och det lokala Skurupspartiet.

”Budskapet med denna bifallna motion som är en fråga som handlar om långt mycket mer än valet av kläder, det är en fråga som handlar om jämställdhet och vilka värderingar vi bör ha i Skurups kommun och i Skurup kommuns skolor. Här är det jämställdhet som gäller!”, skriver SD på sin Facebooksida.

Beslutet innebär:

Att huvudduk, burka, niqab och andra klädesplagg som har som syfte att dölja elever och personal inte ska vara tillåtet i Skurups kommuns förskolor.

Att huvudduk, burka, niqab och andra klädesplagg som har som syfte att dölja elever och personal inte ska vara tillåtet i Skurups kommuns grundskolor.

”SD fick stöd av (M+Sku.P) mot alla de övriga rödgrönaliberala partierna i den slutliga omröstning där vi och vår motion vann med 22-19 och som efter sammanräkningen fick spontana applåder”, skriver SD på sin Facebooksida.

– Jag visste väl innan var Skurupspartiet stod i frågan. De har varit rätt öppna med det. Moderaterna kunde jag ana, men jag hade inte pratat något med dem så jag kunde inte veta att de skulle gå på vår linje, säger Lars Nyström, gruppledare för SD i Skurup.

Mot ett förbud stod Centerpartiet, Kommunens väl, Liberalerna, Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. De hade stöd av kommunens tjänstemän som i sitt tjänsteutlåtande hävdade att ett förbud inte var ”möjligt”.

– Vi har en jurist bland våra medlemmar som har tittat på det och han gör inte samma bedömning. Under debatten togs EU-konventionen upp. Då var det en moderat som nämnde att det finns ett förbud i skolor i Frankrike, säger Lars Nyström.

Debatten som föregick beslutet blev spänstig.

– Det var en av de tuffaste debatter jag har varit med om under mina tre mandatperioder. Mycket känslor, säger Nyström.

– Jag ställde frågan: Om ni accepterar att kvinnor måste täcka sina ansikten, vad tänker ni acceptera i morgon? Tänker ni acceptera månggifte, barnäktenskap, säger Lars Nyström.

Han utlovar fler förslag som ska ”röra om i grytan”.

– I januari kommer en motion om en policy att man ska prata svenska på kommunens skolor.

Byt elbolag!

Nu har Chang Frick startat upp Svensk Kärnkraft AB, ett systerbolag till Nyheter Idag. Bli elkund, då stöder du både svensk kärnkraft och Nyheter Idag.

Byt elbolag idag!

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag