Fotograferade tom passlokal – hotas med polisbesök: ”Brottsligt angrepp på vår myndighet”

Bild: Bokapass.nemoq.se/Faksimil Twitter
  • Måndag 11 apr 2022 2022-04-11
E-post 338

Paul Westin lade upp en bild på Twitter som visade att polisens passlokal i Södertälje var tom trots att alla tider bokats upp. Nu hotar polisen honom med besök och anklagar honom för att bedriva en ”påverkanskampanj” mot polismyndigheten.

Nyheter Idag har tidigare uppmärksammat att polisen fortsatt lägga upp bokningsbara tider för pass trots misstankar om att lediga passtider bokas upp av robotar.

Läs även: Polisen fortsätter släppa passtider utan att stoppa botar

På torsdagen besökte Paul Westin passpolisen i Södertälje och kunde konstatera att han var den enda personen på plats i lokalen, trots att alla tider var uppbokade.

”Robotarna som bokat resten av dagen kom inte. Och polisen satt rätt sysslolösa stundtals” skrev Westin i ett inlägg på Twitter där han bifogade en bild av den tomma lokalen.

Westins inlägg om den tomma lokalen blev virala, och nu har Westin polisanmälts för att han fotograferat och delat bilden av den tomma passlokalen. Detta då det råder fotograferingsförbud hos passpolisen.

”Jag tycker att när  @Polisen_Sverige anser att det är omoraliskt men inte olagligt att sälja passtider men olagligt att fota passexpeditionen så har jag nog ändå moralen på min sida” skriver Westin i ett Twitterinlägg.

Paul Bergström, nationell samordnare på polisen, säger emellertid till TV 4 att Paul Westin ljuger, och att bilden arrangerades som en del i en påverkanskampanj för att misskreditera polisen.

– Vi kan säga att den inte är sann. Den här är tagen vid ett väldigt specifikt tillfälle när man har väntat ut en bra bild helt enkelt, säger Bergström till TV4.

– Det finns alltid olika typer av påverkanskampanjer här i samhället för att man då ska misskreditera, skapa osäkerhet och tvivel framförallt mot våra myndigheter, fortsätter han.

Polisen har tidigare meddelat att man kommer prioritera ned brottsutredningar för att hantera passhaveriet. Detta gäller emellertid inte Westins fotografering som enligt Bergström kommer utredas som ”ett brottsligt angrepp på vår myndighet”.

– Vi ser det här som ett brottsligt angrepp på vår myndighet. Vi kommer utreda det här och personen som är ansvarig för den här bilden kommer nog säkert få ett besök av oss, säger han.

– Jag tänker att det verkar att ta i med väldigt mycket, så jag blir väldigt paff. Jag är själv statstjänsteman, jag har absolut inga sådana uppsåt, säger Westin, som arbetar på Energimyndigheten, till TV4.

Läs även: Brott nedprioriteras när polisen kapar passköerna

Läs även: Inga passproblem i Danmark

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag