Inga passproblem i Danmark

Danmarks flagga. Bild: Per Palmkvist Knudsen/CC BY-SA 2.5
  • Tisdag 5 apr 2022 2022-04-05
E-post 31

Sverige är det land i Norden där det tar längst tid för medborgarna att få nytt pass, men även i Norge och Finland är passtiderna längre än önskvärt. Danmark sticker däremot ut på ett positivt sätt med en kötid på en till två dagar för ett nytt pass i Köpenhamn. En anledning är att Danmark flyttat över ansvaret för utfärdande av pass från polisen till kommunerna.

Även Norge och Finland har problem med att förse sina medborgare med pass, även om deras väntetider inte är i närheten av det svenska haveriet, rapporterar TT.

Läs även: Nu stoppar polisen de passtidsbokande robotarna

I Norge är väntetiden för att förnya pass mellan en och tre månader, och omkring  450 000 norrmän beräknas sakna giltigt pass. Polisen larmade om problemen i februari och har börjat ha öppet på helger och kvällar för att korta köerna och ska dessutom anställa fler för att hantera passen.

– Vi tar det här på största allvar, säger Arne Isak Tveitan, chef för passavdelningen vid norska polisen, till TT.

I Finland saknar omkring 500 000 medborgare pass, och den som behöver förnya sitt pass kan behöva vänta i upp till åtta veckor på en tid. I Finland behöver man emellertid inte vara på plats fysiskt för att förnya passet, om det gått mindre än sex år sedan det senaste passet beviljades.

– Men just nu är det så många som inte förnyat sitt pass som normalt, och vi har inte tillräckligt många lediga tider, säger Hanna Piipponen, chef för tillståndsförvaltningen vid finländska polisen, till TT.

Finska pass är liksom svenska giltiga i fem års tid, medan norska och danska pass har en giltighetstid på tio år. Och i Danmark har man inga problem med passtider, i Köpenhamn är kötiden för att göra nytt pass bara en till två dagar.

En anledning är att Danmark flyttat ansvaret för utfärdande av pass från polismyndigheten till kommunerna.

– Det är inte komplicerat att utfärda pass, det är bra att ha detta nära den övriga medborgarservicen, säger Jette Bondo, kontorschef för Köpenhamns medborgarservice, till SvD.

Under förra året upplevde Danmark en viss köbildning i samband med att pandemirestriktionerna lättades, och när det var som värst låg Danmark omkring 45 000 pass efter, vilket man fått ned till 10 000, genom att hålla öppet på kvällar och helger.

– Vi kan inte luta oss tillbaka och säga ”ledsen, men du kan inte åka till Frankrike i sommar”, säger Jette Bondo.

Sveriges inrikesminister Morgan Johansson (S) avböjer intervju med TT, men låter via sin pressekreterare hälsa att han ”har en löpande dialog med polisen om situationen. Bland annat så är ett möte med Polismyndigheten inplanerat den här veckan för att prata om just detta”.

Läs även: Passtider bokas och säljs vidare – lagligt enligt polisen

Läs även: ”Polisens strävan är att medborgarna ska få tid för pass så fort som möjligt”

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag