Frankrike förbjuder pro-palestinska demonstrationer

Bild: Faksimil Twitter
  • Fredag 13 okt 2023 2023-10-13
E-post

Frankrike har förbjudit pro-palestinska demonstrationer, och på torsdag kväll använde fransk polis vattenkanoner och tårgas för att upplösa en sådan demonstration i Paris som lockat omkring 3 000 deltagare, rapporterar BBC.

Under demonstrationen i Paris viftade demonstranter med palestinska flaggor och skanderade ”Israel mördare” och ”Palestina kommer vinna”.

Även i Lille, Bordeaux och andra franska städer samlades pro-palestinska demonstranter på torsdagen. 10 personer greps vid demonstrationen i Lille.

Pro-palestinska grupper menar att förbudet hotar yttrandefriheten och lovar att fortsätta demonstrera till stöd för Palestina.

– Vi lever i ett land styrt av lagen, ett land där vi har rätt att ta ställning och demonstrera. Det är orättvist att förbjuda den ena sidan och tillåta den andra, säger demonstranten Charlotte Vautier till Reuters.

På torsdagen höll Frankrikes president Emmanuel Macron ett tv-sänt tal om Hamas terrorangrepp mot Israel, som kostat 13 franska medborgare livet. Under talet manade Macron till nationell enighet.

– Låt oss inte lägga nationell splittring till den internationella splittringen, och låt oss inte ge efter för någon form av hat, sade Macron enligt France 24.

Macron lovade även att göra ”allt” för att rädda de franska medborgare som tagits som gisslan av Hamas.

– Jag talar med familjerna ikväll och jag vill säga till dem att Frankrike gör allt i sin makt, tillsammans med de israeliska myndigheterna och våra partners, för att få hem dem till säkerheten, för Frankrike överger aldrig sina barn.

Macron adresserade även risken för att kriget i Mellanöstern ska spilla över på franskt territorium.

– Vår första plikt är att garantera säkerheten för alla våra medborgare på vårt territorium och förhindra alla handlingar, alla ord som kan stigmatisera dem. Jag vet att många av er är rädda, och ikväll vill jag upprepa detta: Republiken kommer vara där för att skydda er.

Den palestinska och islamistiska terrororganisationen Hamas har uppmanat till terrordåd över världen på fredagen, och på fredagen blev en litteraturlärare knivmördad och två andra personer skadade av Mohamed Mogouchkov, 19-årig migrant från Tjetjenien, på en skola i Arras, rapporterar Daily Mail.

Mohamed Mogouchkov har gripits av polis efter attacken. Även hans bror har tagits i förvar av polisen. Både Mohamed och hans bror fanns på den franska säkerhetstjänstens lista över nationella hot, och brodern ska ha avtjänat ett 18 månader långt fängelsestraff för att ha distribuerat IS-material, enligt Daily Mail.

Läs även: Här attackeras fransk skola av knivbeväpnad – en död, två allvarligt skadade

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag