Frankrike inför nya anti-terrorlagar – Får rätt att stänga moskéer

Fransk polis. Foto: Wikimedia Commons
  • Onsdag 4 okt 2017 2017-10-04
E-post 2185

FRANKRIKE Det franska parlamentet har med stor majoritet röstat igenom nya anti-terrorlagar. Lagarna berör flera områden där myndigheter får större handlingsutrymme, bland annat får moskéer, där hatpredikanter föreläser, stängas ner.

Under tisdagen den 3 oktober röstades nya anti-terrorlagar igenom i det franska parlamentet. Lagarna berör flera punkter som ska underlätta arbetet mot terrorism, en av de nya lagarna är att polisen får stänga ner moskéer och andra lokaler för religionsutövning som misstänks uppvigla till våld. Det uppger 24 France.

De nya lagarna röstades igenom med stor majoritet i parlamentet, 415 röstade för, 127 emot och 19 avstod från att rösta. De nya lagarna har fått kritik för att inskränka vissa friheter men med den stora mängden terrordåd som drabbat Frankrike nyligen har de nya lagarna inte mött motstånd från allmänheten.

LÄS ÄVEN: Avvärjt terrordåd mot bostadshus i Paris förbryllar polisen

LÄS ÄVEN: ”Allahu Akbar”: Misstänkt terrorist dödar två i Frankrike

Med den senaste attacken har nu sammanlagt 241 fransmän dött till följd av terrorattacker sedan januari 2015. De flesta av attackerna har terrorrörelsen Islamiska Staten tagit på sig ansvaret för.

De nya lagarna möjliggör för polisen att sätta misstänkta jihadistiska sympatisörer i en utvidgad husarrest utan att ett beslut från en domare krävs. Myndigheterna kan även stänga ner moskéer där imamer visar sig ha uppmuntrat till våld, glorifierat terrorism eller spridit radikal islamism.

Kritiker till de nya lagarna, främst vänsterpolitiker och människorättsaktivister, hävdar att de kommer leda till en stigmatisering av utlänningar. Thierry Paul Valette, ledare för den antirasistiska gruppen Égalité Nationale, menar att främst svarta och nordafrikanska människor kommer att drabbas av de nya lagarna på grund av stigmatisering.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag