Fremskrittspartiet går framåt efter Rinkebybesöket

FrP:s partiledare Siv Jensen. Foto: Nyheter Idag/Tore Sætre
FrP:s partiledare Siv Jensen. Foto: Nyheter Idag/Tore Sætre
  • Torsdag 31 aug 2017 2017-08-31
E-post 1146

STOCKHOLM Fremskrittspartiet i Norge går framåt efter att invandrarministern Sylvi Listhaug (FrP) besökt Stockholm och den invandrardominerade förorten Rinkeby. Det skriver Aftenposten och hänvisar till en opinionsmätning som tidningen gjort i samarbete med Respons analyse.

Stödet för FrP ligger nu på 16,6 procent. Det är hela tre procentenheter över det stöd partiet fick i en mätning från samma institut för bara några veckor sedan.

– Detta är väldigt motiverande. Det är en stor inspiration för oss alla att fortsätta den väldigt framgångsrika valkampanj som Fremskrittspartiet har fört, säger partiledaren Siv Jensen till Aftenposten.

Såväl Arbeiderpartiet som Høyre liksom Senterpartiet backar i mätningen. Samtidigt ökar Sosialistisk Venstre, Kristelig Folkeparti och Venstre. Aftenposten konstaterar att de borgerliga har ett klart övertag över en eventuell vänsterkoalition.

Även om det blir en borgerlig valseger i Stortingsvalet 11 september så kan den nya regeringen få det svårare att regera än den haft hittills. Den nuvarande regeringen är en minoritetsregering som måste söka stöd från andra partier för att få igenom sina förslag. I dagsläget räcker det med stöd från antingen Venstre eller Kristelig Folkeparti för majoritet i Stortinget.

Mycket tyder dock på att regeringen efter valet, förutsatt att det blir fortsatt borgerligt styre, måste förlita sig på stöd från båda de andra borgerliga partierna för att få igenom sin politik.

SE ÄVEN: Norges borgerliga partier i ledning inför valet nästa månad

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag