Fremskrittspartiet lämnar norska regeringen efter att IS-kvinna hämtats från Syrien

Siv Jensen och Erna Solberg. Bild: FrPMedia/CC BY 3.0/Frank Schwichtenberg/CC BY-SA 4.0
  • Måndag 20 jan 2020 2020-01-20
E-post 656

OSLO Fremskrittspartiet lämnar den norska regeringen efter att en IS-kvinna hämtats hem från Syrien. Norges statsminister Erna Solberg meddelar att hon kommer sitta kvar.

Efter att Norge hämtat hem en norsk IS-kvinna och hennes sjuka barn från Syrien lämnar Fremskrittspartiet den norska regeringen, uppger Sveriges Radio.

– Partiet hämtar gärna hem oskyldiga barn men inte dem som frivilligt anslutit sig till IS, säger Fremskrittspartiets partiledare Siv Jensen på en presskonferens.

Läs även: IS-terrorist blir av med danskt medborgarskap: ”Är extremt ledsen”

Enligt Jensen har Fremskrittspartiet regeringssamarbete präglats av allt för många kompromisser.

– Vi har tagit ansvar. Men över tid har det utvecklat sig en situation som vi inte längre kan vara delaktiga i. Därför väljer vi att lämna regeringen, säger Siv Jenssen.

Erna Solberg, norsk statsminister och partiledare för Høyre, meddelar att hon kommer sitta kvar som statsminister.

Läs även: Svenska IS-kvinnor gripna av syriska armén – kan dömas till döden

IS-kvinnan landade på Gardermoens flygplats utanför Oslo natten till lördagen och greps omgående av polis misstänkt för terrorbrott, enligt Verdens Gang. Kvinnans barn omhändertogs och fick vård,.

– Hjälp för att återvända hem har erbjudits på humanitär grund då vi fruktat för ett av barnens hälsa. Jag är glad att meddela att vi nu avslutar detta krävande konsulära fall, sade Norges utrikesminister Ine Eriksen Søreide i ett pressmeddelande.

Läs även: IS-kvinna: ”IS kan inte dö. Detta är vår mark, om Gud vill kommer IS tillbaka”

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag