Frias från grovt bidragsbrott – kunde för dålig svenska

Foto: Flickr
  • Torsdag 18 apr 2019 2019-04-18
E-post 1126

Den 43-årige Kalmarbon fick ut nästan en kvarts miljon i felaktiga bidrag för sina barn som bodde i Jordanien. På grund av mannens dåliga kunskaper i svenska frias han i Hovrätten som anser att mannen saknade uppsåt.

En svensk medborgare med utländsk härkomst har friats i Göta Hovrätt på grund av mannens dåliga svenska, rapporterar Östra Småland.

Mannen fick under ett års tid underhållsstöd, bostadsbidrag, barnbidrag, flerbarnstillägg och föräldrapenning för sina barn, som hade flyttat från Sverige till Jordanien där de börjat skolan. Sammanlagt fick mannen ut  236 867 kronor i felaktigt utbetalade bidrag.

Läs även: Man bosatt i Irak lurade till sig bidrag för 768 330 kronor – Tvingas betala tillbaka

Mannen friades emellertid av tingsrätten och nu fastställer Göta Hovrätt domen, då mannen på grund av bristande språkkunskaper inte hade förstått gällande regler, som att man är skyldig att anmäla ändrade familjeförhållanden.

I sin kontakt med Försäkringskassan och i sina ansökningar hade mannen fått hjälp av en tolk, vilket enligt Hovrätten innebär att mannen saknade uppsåt och inte kan dömas.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag